Váratlan: Oroszország leállította a gázszállítást Európa egyik legnagyobb gazdasága felé

Meglépték.

Osztrák szabályozási problémákra hivatkozva az orosz állami irányítás alatt álló Gazprom szombaton felfüggesztette az Olaszországba irányuló földgázszállításokat, súlyosbítva az európai energiaválsággal kapcsolatos kilátásokat — írta a Bloomberg.

„A Gazprom a mai naptól kezdve nem szállít gázt az Eninek”

— közölte az Eni SpA, a legnagyobb olasz olajvállalat szóvivője.

A Gazprom eddig Ausztrián keresztül szállította a gázt Olaszországnak.

Úgy tűnik, egyelőre a szállítás megszakítása csak Olaszországot érinti, Ausztria továbbra is kap gázt. Az OMV a közelmúltban kapott nagyobb mennyiségű orosz gázt, ezt Andreas Rinofner, az osztrák energiaipari cég szóvivője jelentette be.

A Gazprom szombaton közleményt adott ki, melyben úgy írtak,

felfüggesztették az Ausztrián keresztül Olaszországba irányuló gázáramlást,

mivel az osztrák üzemeltető nem volt hajlandó megerősíteni a „szállítási nominációkat” az Ausztriában szeptember végén bevezetett szabályozási változásokat követően.

A Gazprom közölte, „dolgozik” a probléma megoldásán az olasz vevőkkel, az Eni pedig jelezte, hogy felvette a kapcsolatot a Gazprommal a probléma tisztázása érdekében. Az E-control osztrák energiaszabályozó hatóság egyelőre még nem kommentálta a váratlan fejleményeket a hírügynökségnek.

Olaszország elegendő alternatív gázszállítmányt szerzett be Észak-Afrikából (Algériából és Egyiptomból) ahhoz, hogy a téli hiányt pótolni tudja, ha Oroszország leállítaná az országba irányuló exportot — nyilatkozták korábban a Bloombergnek bennfentesek.

(bloomberg.com / portfolio.hu)

Valódi Hírek