Durvul a csörte: A lengyel nagykövet keményen nekiment Lázár Jánosnak, amiért nem mondott igazat

Élesen elutasította Lázár botrányos kijelentéseit.

Sebastian Kęciek budapesti lengyel nagykövet szerint nem fedi a valóságot Lázár János kijelentése, miszerint Lengyelországnak a helyreállítási pénzekhez való hozzájutáshoz fel kell adnia a Magyarországgal való együttműködést. A nagykövet elmondta, ilyen soha nem hangzott el az Európai Bizottság részéről, és szerette volna megbeszélni ezt Lázárral, de választ még nem kapott tőle.

Sebastian Kęciek budapesti lengyel nagykövet a Mandinernek adott interjút, amelyben Lázár János miniszter különös kijelentései is szóba kerültek. Emlékezetes, az építési és beruházási miniszter a Tranzit fesztiválon arra tett utalást, hogy

Lengyelországnak a helyreállítási pénzekhez való hozzájutáshoz fel kell adnia a Magyarországgal való együttműködést.

Lázár korábban azt mondta, az Európai Bizottság azt kérte a lengyelektől, hogy „köpjék le a magyarokat, kapnak pénzt, megtették, de nem kaptak”.

A lengyel nagykövet ezt élesen elutasította, szerinte ilyen igény soha nem hangzott el az Európai Bizottság részéről. A lengyel nagykövet fel is vette a kapcsolatot magyar politikusokkal, és mint elmondta,

„semelyikük nem osztotta a miniszer álláspontját”.

A politikus Lázár Jánosnak is írt levelet az ügyben, választ azonban nem kapott.

Kęciek szerint nem titok, hogy Budapest és Varsó álláspontja Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatban, „bizonyos pontokon eltér”, de a lengyel-magyar viszony jövőbeni alakulásáról nem tudott többet mondani, mint amit a lengyel miniszterelnök már korábban kifejtett. Mint fogalmazott, „nem venném a bátorságot, hogy Morawiecki szavait értelmezzem”.

A lengyel nagykövet az interjúban arról is beszélt, hogy több mint ötmillió ukrán lépte át a lengyel határt a háború kirobbanása óta, közülük becsléseik szerint másfél millióan az országban maradtak, ők rendszerszinten kapnak támogatást a lengyel államtól, a menekült gyerekek többsége iskolába jár.

A lengyel nagykövet arról is beszélt, hogy Lengyelország már évekkel ezelőtt elkezdte energiaforrásai diverzifikációját, amely folyamatnak az egyik utolsó fázisa, hogy a napokban megnyílt a Dánia felől norvég gázt hozó balti vezeték. Kęciek szerint az ő példájuk mutatja, hogy

lehet működni orosz gáz nélkül is.

Az idén áprilisban kinevezett lengyel nagykövet azt is kiemelte, hogy a szankciók működnek, és Oroszország gazdasága hosszú távon még rosszabb helyzetben lesz, az országnak ugyanis „nagyobb szüksége van a világpiacra, mint amennyire a világnak az orosz erőforrásokra”.

Kęciek közölte: a békéért a szabad világ minden országának a maga lelkiismerete szerint minden tőle telhetőt meg kell tennie.

(klubradio.hu)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/08/27/penzugyileg-szuk-a-cipo-2026-elott-kapavagas-sem-lesz-oruletes-katasztrofat-josolt-lazar-janos

Valódi Hírek