„Rosszabbul fogunk élni, mint 4 éve” — Elképesztően sötét kilátásokat jósolt Zsiday Viktor

„Világvégéről” írt a közgazdász.

A drága földgáz következménye a magyar gazdaság számára: kevesebb lakossági fogyasztás, nagyobb eladósodás, magasabb infláció, magasabb munkanélküliség — összegezte a napi.hu beszámolója szerint Zsiday Viktor befektetési szakember.

A szakértő szerint két probléma van:

  • a kisebb az, hogy a gazdaságpolitikusok túlfűtötték a gazdaságot az elmúlt években, aminek előbb-utóbb meg kell fizetni az árát – sajnos extra méretű viharba került Magyarország.
  • A nagyobbik baj: Magyarország évente több, mint 10 milliárd köbméter földgáz használ, de csak 1,5 milliárd köbmétert termel meg, az import ára viszont köbméterenként 10-20 eurócentről felment 2 euróra — írta blogján Zsiday Viktor befektetési szakember.

Az árugrás oka, hogy Európa gazdasági háborúban áll Oroszországgal.

„Véleményem szerint bár nagy az ár, amit fizetni kell, de nincs más lehetőségünk:

Európán belül nem fogadhatjuk el az agressziót”

— jelentette ki a közgazdász.

Kifejtette: mindez évi 16 milliárd eurós többletköltség a korábbiakhoz képest – ez oszlik szét a gazdaságban. Mivel magyar GDP mintegy 150 milliárd euró, ez azt jelenti, hogy a jelenlegi gázárak mellett a teljes megtermelt össztermék 11 százalékát hirtelen kivonják a gazdaságból.

Valakinek pedig állnia kell a költségeket. „Az a kérdés, hogy mennyit fizessen a lakosság, mennyit a vállalatok, és mennyit a magyar állam, elsősorban jövőbeni eladósodás formájában”. Hozzátette: nagy leegyszerűsítéssel élve, ha eddig elkölthettünk 100 forintot, akkor most már csak 89-et. Kitől hiányozzon ez a 11 forint? Jelezte, a vége pedig ez lesz:

kevesebb lakossági fogyasztás, nagyobb eladósodás, magasabb infláció, magasabb munkanélküliség.

Az ezek közti arány alakulása pedig részben kormányzati politika, részben külső tényezők függvénye. „Ha rosszul csináljuk, akkor lehet belőle nagy munkanélküliség, nagy infláció, és még nagy eladósodás is, összeomló fogyasztás mellett” – tette hozzá Zsiday Viktor.

A forintgyengülése és a kamatok emelkedése tehát ennek a gazdasági kirakósnak a részei, ami mind azon alapul, hogy Magyarországról hatalmas mennyiségű pénz szivattyúzódik ki ebben az új felállásban. A jó hír talán az, hogy valószínűleg megvolt a pánik gázárakban, és az LNG-kapacitások kiépülésével a következő években várhatóan fokozatosan csökkennek az árak.

„A hiányzó pénz azt jelenti, hogy a legtöbb ember rosszabbul fog élni”

— hívta fel a figyelmet a befektetési szakember.

„Bizonyára rosszabbul fogunk élni mint 4 éve. Recesszió lesz. Infláció lesz”

— fogalmazott Zsiday Viktor.

(napi.hu)

Valódi Hírek