Závecz: Csökkent a Fidesz támogatottsága, a DK vezet az ellenzéki oldalon (+grafikon)

Orbán 700 ezer szavazót veszített, Dobrevéket már annyian támogatják, mint a Momentumot, az MSZP-t és a Jobbikot együttvéve.

Közzétette legfrissebb küzvéleménykutatási adatait a kevés hiteles intézetek egyike, a Závecz Research.

A cég utoljára májusban készített kutatást, akkor 3,7 milliósra mérték a fideszes szavazótábor nagyságát, mostanra ebből 700 ezer szavazó eltűnt: 3 millióan támogatják a kormánypártot jelenleg.

A kutatás szerint a Fideszről lemorzsolódó szavazók nagy része azt a tábort erősíti, amelyik egyik pártra sem szavazna – ők a választókorú népesség 26 százalékát teszik ki. Főleg az alapfokú és a szakmunkás végzettségűek körében gyengült meg a kormánypárt, de jelentős a Fidesz-tábor visszaesése a kis-közepes városokban és falvakban is.

„Az említett adatok is jelzik, hogy a jelenlegi Fidesz-kormány eddigi döntései, a válságkezelési lépések főleg az alacsonyabb társadalmi státuszúak, a munkaerőpiacon rosszabb helyen dolgozók, az átlagosnál nehezebb körülmények között élők ellenérzéseit váltották ki”

– írja elemzésében a Závecz Research, hozzátéve: a társadalom alsó- és alsó középosztályában is közel 15 százalékpontos a Fidesz visszaesése.

A kormánypárt támogatói azonban jelenleg jóval aktívabbak az ellenzékieknél, így a biztos pártválasztók körében továbbra is magasan a Fidesz vezet: 52 százalékkal.

Az ellenzéki oldalon a Demokratikus Koalíció a 2019 májusi EP-választások óta őrzi a vezető pozícióját:

15 százalékon áll,

vagyis Dobrev Kláráékat annyian támogatják, mint az utánuk következő három demokratikus ellenzéki pártot együttvéve (Momentum: 6%, Jobbik 5%, MSZP 5%).

A Mi Hazánk nevű fideszes csatlóspárt 8 százalékon áll, a többiek nem kerülnének be önállóan a parlamentbe.

A Závecz grafikonján így néz ki mindez:

grafikon: Závecz Research

A felmérés szerint sokat romlott a közhangulat az országban: míg májusban az emberek 52 százaléka érezte úgy, hogy rossz irányba mennek a dolgok, mostanra a lakosság 62 százaléka érzi ezt. Velük szemben csak 31 százalék szerint jó az irány.

Valódi Hírek