Totális hátraarc: Brüsszel miatt változtatnak ismét a vagyonnyilatkozati szabályokon

Nagyon kell a pénz.

Kedd este 23.10-kor nyújtották be azt a törvényjavaslatot, ami lényegében eltörölné a nyáron hozott vagyonnyilatkozati szabályozást.

„A javaslat a vagyonnyilatkozat-tételre kötelezettek tekintetében az Európai Bizottsággal egyeztetett szabályok szerint változtatja meg az eljárási szabályozást”

— írta Varga Judit igazságügyi miniszter az indoklásban.

A régi vagyonnyilatkozati rendszert tehát az uniós források megszerzése miatt hozza vissza a kormány. Eszerint újra kell vagyonnyilatkozatot adniuk a képviselővel együtt élő családtagoknak is, újra be kell számolni az ingatlanokról, nagy értékű ingóságokról, jövedelmekről, megtakarításokról és tartozásokról. A nyilatkozatot évente kell beadni, először 2023. január végéig.

A családtagok nyilatkozati kötelezettségét újra kiterjesztik a köztársasági elnökre és egy sor más, a kormánytól független közjogi méltóságra.

Júliusban ennek pont az ellenkezője történt, akkor kormánypárti képviselők javaslatára az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerét vezették be Magyarországon. Már nem kellett feltüntetni az ingatlanokat, a nagy értékű ingóságokat, a megtakarításokat. Kocsis Máté akkor azzal érvelt, hogy a brüsszeli kettős mérce miatt az a legjobb, ha egy az egyben átemelik az EP-ben használt szabályokat.

(via hvg.hu)

Valódi Hírek