Orbánék nem tudnak leállni: Végtelenségig húzhatják a háborús vészhelyzetet a törvénymódosítás szerint

Marad a rendeleti kormányzás.

Kocsis Máté nyújtott be kedden egy törvénymódosítást a parlamentnek, melyből kiderül, hogy legfeljebb 180 napig lehet meghosszabbítani a vészhelyzetet.

„A Kormány 2022. november 1-jei hatállyal a veszélyhelyzet 30 napon túli meghosszabbítására az Országgyűlés felhatalmazását alkalmanként legfeljebb 180 napra kérheti, azzal, hogy a felhatalmazás többször megadható”

— áll a benyújtott törvényjavaslatban.

Kocsis nem magyarázza meg, pontosan mi ért „többször” alatt, így arra lehet következtetni, hogy a vészhelyzetet akárhányszor meghosszabbíthatja majd a kormány.

Jelenleg az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása érdekében van vészhelyzet Magyarországon, korábban a járvány miatt volt.

A háborús vészhelyzet kihirdetéséhez még az Alaptörvényt is meg kellett változtatni, bekerült, hogy humanitárius katasztrófa vagy szomszéd országban zajló fegyveres konfliktus esetén is el lehet rendelni ezt az állapotot.

A vészhelyzet idején a kormány úgy hozhat meg bizonyos döntéseket, hogy más törvényeket figyelmen kívül hagy, vagy például nem szavaznak róla a parlamentben.

(via telex.hu)

Valódi Hírek