Kiszúrták: Ravasz húzással egy kiskaput hagyott Semjén a vagyonnyilatkozati rendszer új szabályozásában

Menekülőút.

Ahogy arról beszámoltunk, kedd este 23.10-kor nyújtotta be Semjén Zsolt azt a törvényjavaslatot, ami lényegében eltörölné a nyáron hozott vagyonnyilatkozati szabályozást.

“A javaslat a vagyonnyilatkozat-tételre kötelezettek tekintetében az Európai Bizottsággal egyeztetett szabályok szerint változtatja meg az eljárási szabályozást”

— írta Varga Judit igazságügyi miniszter az indoklásban.

Az új törvényjavaslat szerint újra kell vagyonnyilatkozatot adniuk a képviselővel együtt élő családtagoknak is, újra be kell számolni az ingatlanokról, nagy értékű ingóságokról, jövedelmekről, megtakarításokról és tartozásokról. A nyilatkozatot évente kell beadni, először 2023. január végéig.

Az indítvány része annak a csomagnak, melyet az Európai Bizottság által felfüggesztett 7,5 milliárd euró (3000 milliárd forint) kohéziós pénzek lehívhatóvá tétele érdekében kívánnak elfogadtatni az Országgyűléssel.

Semjén azonban hagyott egy kiskaput, mint azt az Mfor észrevette:

A „visszaszigorítás” november 1-jén lép hatályba, azonban a 2022. december 31-i állapotokat tükröző nyilatkozatokat még

a puha, augusztus 1-től október 31-ig érvényes

szabályok szerint kell leadni.

Ez tehát annyit jelent, hogy idén még nem fogjuk tudni reálisan látni a vagyonnyilatkozatokat, egyúttal arra is lesz idő, hogy az esetlegesen megkérdőjelezhető vagyonelemeket különböző módszerekkel egyszerűen „eltüntessék” a képviselők még a kötelező bevallás előtt.

Valódi Hírek