Váratlan esemény: Semjén Zsolt orosz egyházi kitüntetést kapott Kirill pátriárka javaslatára (+fotó)

„Gondját viseli a keresztény spirituális értékeknek”.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes abban a megtiszteltetésben részesült, hogy orosz egyházi kitüntetést vehetett át. A két héttel ezelőtti eseményt ugyan nem kürtölte világgá a magyar kormány, de az arról szóló hír megtalálható a Magyar Ortodox Egyházmegye honlapján — vette észre a hvg.hu.

Eszerint Hilarion Budapest-magyarországi metropolita szeptember 13-án, a „magyar kormány épületében” (azt nem fejtették ki, hogy ez pontosan melyik épület) nyújtotta át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes részére a

Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát.

Mint írták, a magas kitüntetésre Kirill Moszkva és egész Rusz pátriárkája találta méltónak a magyar politikust, elismerve ezzel a Budapest-magyarországi Egyházmegye részére nyújtott segítségét és megemlékezve hatvanadik születésnapjáról.

„Hosszú évek óta igen közeli munkatársa Orbán Viktor miniszterelnöknek, vezeti a Kereszténydemokrata Néppártot, és a Fidesszel szövetségben komoly szerepe van Magyarország fejlődésében,

gondot visel arra, hogy a keresztény spirituális értékek továbbra is az ország fejlődésének és a nép jólétének az alapját képezzék”

— írta köszöntőjében Hilarion metropolita.

Semjén Zsolt válaszában őszinte háláját fejezte ki az Orosz Ortodox Egyház elöljárójának, és azt hangsúlyozta, hogy az ország javára végzett tevékenységére úgy tekint, mint Krisztus szolgálatára.

A „Dicsőség és becsület” rendet 2004-ben alapították II. Alekszij pátriárka és az Orosz Ortodox Egyház Szent Szinódusa határozatával. A kitüntetést általában állam- és kormányfőknek, nemzetközi és kormányközi szervezetek vezetőinek, egyházak és felekezetek vezetőinek, kiemelkedő állam- és közéleti személyiségeknek ítélik oda „az egyházközi és vallásközi együttműködéshez, a béke és a népek közötti barátság erősítéséhez való jelentős hozzájárulásukért”.

A rend három fokozatú, Semjén Zsolt a II. fokozatot kapta – a II. és a III. fokozat egyébként csak 2009 óta létezik, addig egyféle létezett. A kitüntetéshez jár egy csillag, szalag és oklevél is. A mellre tűzhető és a nyakba akasztható típusok ezüstből készültek, aranyozással, zománctechnológiával és egy galambot ábrázolnak, amelynek csőrében egy olajág van. A medálon a rend mottója – Pál apostol szavai: „Dicsőség és tisztelet a jót cselekvőnek” olvasható.

Mint ismert, a háborút nyíltan támogató Kirill pátriárka egyébként éppen Orbán Viktor tiltakozása ellenére került le az Európai Unió szankciós listájáról. Brüsszel azzal vádolja Kirillt, hogy aktívan támogatja Oroszország Ukrajna elleni invázióját, valamint az orosz elnök propagandáját terjeszti. Kirill egy korábbi prédikációjában azt mondta,

Oroszország nem támadott meg senkit és nem is akart háborút, csupán határait védte.

Fotó:

(hvg.hu)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/06/02/friss-kihagyja-az-eu-a-kirill-patriarka-elleni-szankciokat-hogy-magyarorszag-ne-vetozzon

Valódi Hírek