Nincs megállás a lejtőn: Drámai adatok érkeztek a magyar nyugdíjasok helyzetéről

Drámai kilátások.

Évről évre egyre romlik a magyar nyugdíjasok helyzete Magyarországon — derült ki egy a napokban megjelent tanulmányból. A vizsgált 44 ország közül Magyarország a

32. helyen áll

az elemzők által kiszámított nyugdíjindex alapján, ha pedig csak a nyugdíjaskori pénzügyi mutatókat nézzük, abszolút sereghajtók vagyunk a görög és török nyugdíjasokkal karöltve. 2019-hez képest, a koronavírus-járvány és a gazdasági krízisek pedig csak tovább rontottak a már amúgy is drámai helyzeten.

A Global Retirement Index (GRI) a nyugdíjasok helyzetét mutatja be a világ országaiban. A kutatás azt jelzi, hogy, mennyire áll biztos lábakon az adott országban a nyugdíjrendszer, mennyire biztos a nyugdíjasok helyzete, ezáltal alkalmas az egyes rendszerek sikerességének összevetésére.

A 2022-es Natixis Global Survey of Financial Professionals kutatása 44 országban vizsgált 18 indikátort a nyugdíjindex összeállítására. A 18 mutatóból 4 részindexet is létrehoztak:

  • az egészség,
  • a pénzügyi helyzet,
  • életminőség
  • és anyagi jóllét mutatóit nyugdíjas korban.

Ezen adatok összesítéséből számítják ki a végső nyugdíjas indexet.

Magyarország a mutatók alapján a vizsgált 44 országból a 32. helyen áll Olaszország mögött és Litvánia előtt.

Amíg az összesített nyugdíjindex (GRI) alapján a 32. helyen áll Magyarország a 44 ország közül, addig az egészségindex (59%) alapján hazánk már csak a 38. helyig jutott, a pénzügyek a nyugdíjas korban mutató szerint pedig a siralmas, 42. helyet szereztük meg. Az életminőség-indexünk a 37. helyre volt elegendő, az anyagi jólétüket tekintve pedig 13. helynek örülhetnek a magyar nyugdíjasok. Ebből viszont kiderül, hogy

a nyugdíjindex kiegyensúlyozatlan.

A számokat tekintve az látható, hogy a nyugdíjindex nem javult, hanem egyre inkább romlik, hiába tudott 1-2 százalékpontot javulni az egészség és az életminőség index, az anyagi jólét és főként a nyugdíjas kori pénzügyek mutatói is rontottak az összképen.

A kutatásból az is kiderült, hogy a magyar nyugdíjasok helyzete más országokhoz viszonyítva is egyre rosszabb, és az elmúlt években nem sok javulás következett be. Mindezt tetézi az idén mért infláció, mely a nyugdíjasok számára halmozottan hátrányt jelent. Hozzátették, ezen még a nyugdíjemelés sem segít, amely inkább csak növeli a szegényebb és tehetősebb rétegek közti különbségeket a nyugdíjasok körében.

Magyarországon minden ötödik lakost, pontosabban 1 millió 854 ezer embert fenyeget az elszegényedés és a társadalmi kirekesztődés veszélye,

közülük 367 ezren nyugdíjas korúak.

Magyarországon az elmúlt évtizedben egyre nőtt a 65 év feletti munkavállalók száma és aránya. 2021-re az nyugdíjas korú lakosság foglalkoztatottsága meghaladta a 99 ezer főt, 2022. első negyedévében pedig már a 105 ezret is. A foglalkoztatott idősek aránya 1,8-5 százalékkal bővült éves szinten a saját korcsoportjukon belül, és 2012. első negyedévétől 2022. első negyedévéig megháromszorozódott.

Ilyen infláció és rezsiválság mellett továbbra is sokan dönthetnek úgy, hogy nyugdíj után is tovább dolgoznak, azonban kérdéses, hogy ha recesszió jön, lesz-e kereslet az idős dolgozókra.

(penzcentrum.hu)

Valódi Hírek