Kiderült: Elrontotta a „művész” a csillagászati summába fájó szobrokat, és ez nekünk még több pénzbe kerül

Pedig az eredeti összeg sem volt kicsi.

Szeptember elején számoltunk be arról, hogy a NER kedvenc szobrásza, Szőke Gábor Miklós Facebook-bejegyzésben közölte: egy égig erő csodaszarvast készül építeni az egykori Postapalota, most Buda Palace néven ismert épület kertjébe.

A „művésztől” még 2020-ban, 195 millióért rendelte a szobrot az MNB, ám az ezzel egy időben, 197 millióért rendelt Medve és Bika harca címen futó másik alkotás sincs még a helyén, mivel csúszott némi hiba a folyamatba — szúrta ki az Átlátszó.

A Csodaszarvas átadási határideje eredetileg 2021. november 20. lett volna, ám ez kétszer is csúszott, mivel építési engedélyre van szükség az elhelyezéshez.

A gigantikus aranyszarvas azonban akkora, hogy az eredeti terv szerint

kilógott volna a telekhatárról,

így át kellett építeni a talapzatot, hogy megszüntessék a jogsértést.

A medve és bika harca című szobornál a súly is problémát jelent — ez a a Közbeszerzési Értesítőből derült ki, mivel a Krisztina körút 55. szám alatt, ahova a szobrot elhelyezni tervezik, a park alatti mélygarázs födémszerkezetének megerősítésére, illetve átalakítására volt szükség.

A fennakadások miatta két szobor összesen kilenc és fél hónapig parkolt a szobrász műtermében, amiért Szőke Gábor Miklós

4,75 millió forintnyi tárolási díjat

is kapott.

Szőke cége, a Dante Birodalom Kft. egyébként a kormányzati megbízásoknak köszönhetően 2021-ben 1,12 milliárd forintnyi nettó árbevétellel, illetve 479 millió forintos nyereséggel zárt — jegyzik meg.

Valódi Hírek