Hiába ígért Orbán tűzifát a vidéknek, több hónapos várólisták vannak a tüzelőre (+videó)

Van, ahol már 2-2,5 hónapot kell várni a „rezsicsökkentett” fára.

Sok erdészetnél már dátumot sem mondanak, azzal kapcsolatban, hogy mikorra várható a hatósági áras tűzifa. Sőt, vannak helyek, ahol várólista alakult ki, máshol tömött sorokban várják, hogy regisztrálhassanak a rezsicsökkentett tüzelőanyagra.

A magas energiaárak miatt élénkült a tűzifa iránti kereslet, sokan keresnek alternatív megoldásokat a fűtésre. A Jobbik az előzetes szakmai egyeztetést hiányolja a szerintük átgondolatlan programmal kapcsolatban — számolt be róla az ATV Híradó.

„Egymásra pakolva állnak a fák az egyik budapesti kiserdőben. Mivel ez nem állami tulajdon, a tűzifához a hatósági ár felett lehet hozzájutni. Hiába drágább, mégis egyre többen jönnek, hogy itt szerezzék be a téli tüzelőt. Nálunk is van sorban állás, egy listát vezetünk, hogy kinek, milyen igénye van”

— mondta a portálnak Szeverányi Tamás, aki hozzátette: ők sem tudnak azonnal fával szolgálni. Mint elmondta, náluk nagyjából egy hónap várakozási idővel kell számolni.

Az állami erdészeteken pedig ennél is rosszabb a helyzet.

Van, ahol már két–két és fél hónapot kell várni a rezsicsökkentett fára.

Sőt, a Blikk beszámolója szerint Monoron tömött sorok várnak csak arra, hogy az igénylők adatait felvegyék.

Az erdőmérnök ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: emberhiány hátráltatja az állami gazdaságok munkáját.

„A fakitermelési kapacitások szűkösek, és nem lehet azonnal annyi fakitermelő-brigádot beállítani. Mire ezt a szakmát valaki kitanulja, az 2-3 év”

— értékelte a szakember.

Az ATV több értékesítési pontot is felkeresett. Mint írták, van, ahol egy hónapot kell várni a tűzifára, ami tovább nőhet, ha a négy- helyett egyméteres darabokhoz szeretnének hozzájutni.

Olyan erdészet is akad, ahol akár azonnal is hozzá lehet jutni a tüzelőanyaghoz. Tolna megyében viszont már dátumot sem mondanak, hogy mikorra várható tűzifa. Erről a Jobbik képviselője beszélt a portálnak. Bencze János szerint

a program átgondolatlan, egyeztetés sem volt, miközben a szakmának lettek volna javaslatai.

„Azt mondták, hogy le kellett volna először korlátozni a vásárolható mennyiséget, akár több lépcsőben. Tehát ne egyszerre 10 köbmétert, hanem mondjuk 3-3-3 köbméterenként megkapja az ember, úgy hogy mindenkinek jut fa”

— mondta az ellenzéki politikus, hozzátéve, a köbméterárakba van beépítve a rákövetkező erdőtelepítés költsége is. A nyomott árak hiányt okoznak, amit pedig a végén meg kell fizetni.

(atv.hu)

Valódi Hírek