FRISS: Pénzmosás és sikkasztás miatt nyomoz a rendőrség Márki-Zay amerikai pénzei miatt

Kétmilliárd forintról lehet szó.

Nyomozást indított a rendőrség a Márki-Zay Péter mozgalmához érkezett milliárdos külföldi támogatás ügyében — írja a Magyar Nemzet. Korábban maga Márki-Zay is elismerte a sajtóban, hogy az MMM-hez amerikai pénzek érkeztek. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) sikkasztás és pénzmosás gyanújával az ügyben nyomozást rendelt el.

Az ügyben a közérdekű bejelentéseiről ismertté vált Tényi István tett feljelentést a Fővárosi Főügyészségen, akik a dokumentumot a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak (BRFK) továbbították, tőlük pedig a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vette át az ügyet.

Az esettel kapcsolatban feljelentéskiegészítést rendeltek el, majd az ORFK hétfőn arról tájékoztatott, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda

sikkasztás és pénzmosás gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Márki-Zay Péter, az ellenzék egykori közös miniszterelnök-jelöltje egy baráti podcast-műsorban augusztus végén beszélt arról, hogy még június közepén is érkezett több száz millió forintos támogatás Amerikából.

Márki-Zay elfecsegte azt is, hogy az Action for Democracy nevű amerikai alapítvány egy tételben küldte ezt az összeget, de azt állította, hogy korábban más utalások is jöttek ettől a szervezettől, és a forrásokat a tengerentúlon sokan adták össze.

Márki-Zay úgy érvelt, hogy rájuk nem vonatkoznak a pártfinanszírozás szabályai, mivel a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) nem párt, és – mint mondta – soha nem „viselkedett” pártként. Ezért szerinte elfogadhatnak külföldről érkező pénzeket, azt viszont tagadta, hogy a választások idején, kampányra fordították volna az Egyesült Államokból érkező pénzeket.

„Amit mi folytattunk, többek között az Action for Democracy támogatásával, az egy, a magyar kultúra megváltoztatásáért folytatott kampány”

— magyarázta Márki-Zay, aki úgy látja, az nem kiskapu, hogy az összes baloldali párt támogatását élvező miniszterelnök-jelöltként az általa vezetett szervezet a választási időszakban külföldi pénzekből kampányolt. Később kiderült, milliárdos támogatásról van szó.

(magyarnemzet.hu)

Valódi Hírek