Kijöttek az új Eurostat-adatok: A gyerekek vannak a legnagyobb veszélyben

Lesújtó eredmény.

2021-ben az Európai Unió lakosságának 21,7 százalékát, 95,4 millió embert veszélyeztetett az elszegényedés és a társadalmi kirekesztettség – derül ki az Eurostat nemrég közzétett kutatásából.

Ez a 2020-as adatokhoz képest körülbelül

félmillióval több

embert jelent.

Ugyan 2015-höz képest, amikor 24 százalék volt a veszélyeztetettek aránya, javult a helyzet uniós szinten, azonban 2019 után ismét növekedni kezdett az arányszám, vélhetően a koronavírus-járvánnyal együtt járó gazdasági krízis miatt. A pandémia azóta már enyhült, az ukrajnai invázió azonban újabb válságot hozott magával.

A magyar adatokat tekintve jó és rossz hírek egyaránt vannak. A statisztika alapján az elszegényedéssel fenyegetettek 2015-ös 30,6 százalékos arányához képest látványos javulás a tavalyi 19,4 százalék, ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a Központi Statisztikai Hivatal 2016-tól kezdődően módszertant váltott a létminimum-vizsgálatoknál, ami egyes szakemberek szerint azt jelenti, hogy papíron kevesebb lett a szegény, a gyakorlatban viszont nem.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy Magyarország a visegrádi csoport tagjai közül továbbra is a legrosszabb helyen áll: míg hazánkban

a lakosság ötödét

veszélyezteti az elszegényedés, addig Csehországban a tizedét. A V4-ek közül Szlovákiában mértek látványosabb romlást, ott egy év alatt 1,5 százalékponttal nőtt a kritikus helyzetben lévők aránya.

Az uniós statisztikában több tucatnyi életkori csoport is szerepel. Látható, hogy hét évvel ezelőtt

a 16 év alattiak

között volt a legmagasabb az elszegényedéssel veszélyeztetettek aránya, mintegy 40 százalék, és ugyan ez 2021-re lecsökkent 23,3 százalékra, a többi korcsoporthoz viszonyítva még mindig a legfiatalabbak vannak a legkritikusabb helyzetben.

Ezzel együtt látványos romlás figyelhető meg a legidősebb korosztályban: míg 2018-ban a 65 év felettiek között volt a legalacsonyabb (14,9 százalék) a veszélyeztetettek aránya, addig 2021-re már 19,9 százalék lett, így azonos helyre került az 50–64 évesek és a 16–24 évesek között mérhető aránnyal.

(via 24.hu)

Valódi Hírek