Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Szijjártó Péter a koronavírus-járványról

Élőben nyilatkozott.

Élő sajtótájékoztatót tartott az Egészségügyi Világszervezet, amelyen felszólalt Szijjártó Péter a koronavírus-járvány tapasztalatai kapcsán. A külgazdasági és külügyminiszter megosztotta a közgyűlés résztvevőivel, milyen kihívásokat tartogatott a kormány számára a Covid-pandémia.

A politikus elmondta, évtizedek óta „a legkomolyabb katasztrófahelyzetet” élte meg az egészségügy. Az elmúlt két és fél év tapasztalatai alapján három intézkedést javasol a nemzetközi közösségnek.

Elsőként az ivóvízhez való hozzáférés biztosítását emelte ki, majd azt is megjegyezte,

nem szabad összekeverni a politikával az egészségügyi kérdéseket„.

Végül azt is kifejezte, nem szabad az egészségügyi biztosítási rendszereket „az illegális migráció” céljaira használni.

A tiszta víz biztosításának fontosságát elismételte, majd hozzáfűzte, ennek érdekében vesznek részt az ENSZ „baráti csoportjának” tevékenységében. Megjegyezte, hazánkban 100%-ig biztosított a tiszta vízhez való hozzáférés.

Szerinte minden embernek joga van az egészségügyi ellátáshoz való hozzáféréshez — ez különösen pikáns, tudván, hogy egyre kevésbé hozzáférhető a jó minőségű állami ellátás Magyarországon.

Arról beszélt, a pandémia idején sokan használták politikai érdekeik szerint az egészségügyi helyzetet. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, a vakcinabeszerzést sokan politikai irányból közelítették meg az egészségügyi szempontok figyelembe vétele helyett.

Ez csakis szakmai kérdés, kizárólag szakmai kérdés!

— jelentette ki, elfeledve, hogy a kínai vakcinák hatékonyságát az idős korosztálynál nem sikerült igazolni, mégis beszereztek azokból. „Mi voltunk az elsők a vakcinák bevezetése tekintetében” — büszkélkedett, hozzáfűzve, hogy 7 millió dózis vakcinát osztott szét a magyar kormány a világ különböző országai részére.

A bevándorlással kapcsolatban arról beszélt, nem szabad, hogy az egészségügyhöz való hozzáférés érdekében biztosítson menedéket az országok a menekülteknek. Megemlítette, 180 ezer „illegális bevándorlót” állítottak meg a határokon, mindemellett azonban — elmondása szerint — másfél millió ukrán menekültek fogadtak be.

Szijjártó Péter sajtótájékoztatóját itt lehet megnézni:

(Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek