Itt a Honvédelmi Minisztérium újabb súlyos bejelentése: Jön a digitális magyar katona

Csak annyi a bökkenő, hogy nincs elég szakember.

Egy magyar védelmi iparág felépítését tervezi a Honvédelmi Minisztérium, amit többek között a „járműdigitalizáció”, a „digitális katona” és olyan „felforgató technológiák”, – mint például a mesterséges intelligencia – jegyében hoznának létre. Az ügy érdekében a tárca új innovációs kutatóintézetet is létrehozna — számolt be a hvg.hu a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen Biztonságpiac 2022 címen megrendezett keddi konferencián elhangozottakról.

A fórumon Porkoláb Imre ezredes beszélt minderről, hozzátéve, az új kutatóintézetre úgy kell tekinteni, mint egy „tolmács-fordító” szervezetre, amely összekötné a fejlesztéseket végző magyar magáncégeket a védelmi iparral, azonban hamar kiderült, hogy

a területen komoly szakemberhiány van,

az állami tulajdonú HM EI Zrt. legalábbis Sándor Zsolt informatikai vezérigazgató-helyettes elmondása szerint „bármekkora mértékben” fel tudna venni fejlesztő-mérnököket.

Hat éve fejlesztenek például egy C2 néven futó vezetési és irányítási rendszert, amelyet rendszeresítettek is a Magyar Honvédségben, és ugyan szerették volna piacra is dobni, ez egyelőre nem sikerült.

Maróth Gáspár államtitkár a konferencián utalt is a szakemberhiányra, aki elárulta, „most nem állunk jól se képzés, se fejlesztés” szintjén sem, de így is alakul a magyar védelmi iparág, 2021 nyara óta létezik a Magyar Védelmi Export Ügynökség, amelybe nemrég olvasztották be a Haditechnikai Kereskedelmi Ügynökséget.

(hvg.hu)

Valódi Hírek