Kiderült: 1100 milliárd plusz bevételhez jutott a kormány, de nem rezsitámogatásra költik

Lesz helye máshol.

Az első félévben 625 milliárd forintnyi terven felüli bevétel folyt be a költségvetésbe az elmúlt években kiutalt, de a minisztériumok által fel nem használt költségvetési támogatásokból — derült ki a Magyar Államkincstár első féléves adataiból.

A terveken felüli áfabevétel

további 500 milliárdot jelent a kasszában,

ez pedig a brutális inflációnak köszönhető.

A Népszava arra hívta fel a figyelmet keddi cikkében, hogy csak ebből a nem tervezett, körülbelül 1125 milliárdos tételből akár szociális- vagy rezsitámogatásokra is jutna, ám nem úgy tűnik, hogy erre akarnák költeni.

Az összeg az úgynevezett költségvetési maradvány, ami minden évben keletkezik: a meg nem valósult, vagy nem megvalósítható projektek előre kilobbizott, fel nem használt árából szokott összejönni.

Ezeket a maradványokat ilyenkor a kormány elvonja, és a folyóévben az összeg a költségvetés bevételeként jelentkezik.

A kormány eredetileg 240 milliárd forintnyi maradvánnyal számolt erre az évre, ám az államkincstár adataiból kiderült, hogy a költségvetési intézmények csak az első félévben 865 milliárd forintnyi maradványt fizettek be, azaz

625 milliárd forint a nem tervezett bevétel idén.

A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy eközben az államháztartás hiánya a legfrissebb augusztusi adatok szerint már elérte a 2872 milliárd forintot, az egész évre tervezett 3152 milliárdos hiánycél 91 százalékát.

Mindeközben a Pénzügyminisztérium nem ad tájékoztatást a várható pluszkiadások és pluszbevételek mértékéről, tehát az nem derül ki, hogy a kormány a megváltozott körülmények között miként használja fel a terven felüli többletbevételeket.

Valódi Hírek