Friss kutatás: Az ellenzéki szavazók 74 százaléka támogatja az árnyékkormány felállítását

A legjobban a DK és a Momentum szavazóinak tetszik.

Az ellenzéki szavazók majdnem háromnegyede véli úgy, hogy egy árnyékkormány segítségével az ellenzék fel tudja mutatni alternatív válságkezelő programját (74%) – derül ki az IDEA Intézet legfrissebb kutatásából, melynek eredményeit lapunkhoz is eljuttatták.

A legnagyobb arányban a DK (86%) és Momentum (78%) támogatói látnák hasznát az ellenzéki árnyékkormány létrehozásának.

A jobbikos szavazók 67 százaléka, az MSZP támogatóinak 73 százaléka ért egyet azzal, hogy az ellenzék képes lehet így alternatív program felmutatására.

Amikor az IDEA Intézet a vizsgált körnek azt a kérdést tette fel, hogy szükség van-e arra, hogy a jelenlegi gazdasági válság miatt az ellenzék vagy bármely ellenzéki párt az Orbán-kormánnyal szemben személyi alternatívákat mutasson fel, akkor szinte 100%-os többsége van a
támogatóknak.

Azon belül a tárgyalt ellenzéki szavazók közel fele (49%) gondolja úgy, hogy szükség volna rá, mert, mert „jó lenne tudni, kik kormányoznának, ha az ellenzék vagy bármely ellenzéki párt kezelné a válságot”.

Hasonlóan nagy arányban gondolják azt (44%), hogy az Orbán-kormány valószínűleg belebukik a jelenlegi gazdasági válságba, és ezért a legfontosabb lenne, hogy az ellenzék fel tudja mutatni a saját, megkülönböztethető célkitűzéseit.

A „ki lenne a legalkalmasabb a jelenlegi gazdasági válság kezelésére?” kérdésére a vizsgált ellenzékiek

43 százaléka Dobrev Klárát jelölt meg.

A Jobbik támogatói között népszerűbb a DK előválasztási kormányfő-jelöltje (32%), mint az MSZP-t választók körében (29%).

A többi jelölt kompetenciatámogatottsága jóval kisebb Dobrev Klárához képest: Márki-Zay Pétert a megkérdezettek 10%-a, Jakab Pétert 6%-a, Karácsony Gergelyt 5%-a, míg Gelencsér Ferencet, a Momentum elnökét 2 százaléka jelölte meg.

grafikon: IDEA Intézet

grafikon: IDEA Intézet

Valódi Hírek