Vastaps, lelkesedés: Dobrev Klára meghirdette Magyarország első árnyékkormányát (+videó)

Van másik út.

„Elvállaltam a Demokratikus Koalíció elnökségének felkérését, árnyékkormány alakítok.”

– jelentette be első árnyékminiszterelnöki beszédében Dobrev Klára vasárnap délelőtt.

A DK legnépszerűbb politikusa, a tavalyi miniszterelnöki előválasztás első fordulójának győztese elmondta: az elmúlt hónapokban járta az országot, sok emberrel beszélgetett. Többször is megkapta a kérdést:

miért csinálja még?

A válasz az, hogy hisz benne és nem adja fel, hogy Magyarország egy olyan ország legyen, ahol versenyképes az oktatás, tisztességes bér jár, és az egészségügy tényleg meggyógyítja a betegeket. Hisz egy kormányban, amely vigyáz az állampolgáraira.

Dobrev Klára szerint a jó kormányzás nem csak az oktatásról, az egészségügyről, a bérekről és a nyugdíjakról szól.

Elmondta: az elmúlt időkben történelmi időket élünk, amikor minden megkérdőjeleződik. Szerinte nincsen a magyarok génjeibe belekódolva, hogy mindig a rossz oldalra kell állunk. A vezetők minden egyes alkalommal a bűnös oldalra állnak, de ez alkalommal nem hagyják, hogy ez ismét megtörténjen; erről is szól az árnyékkormány.

Dobrev Klára történelmi kérdésekben teljesen mást gondol, mint Orbán Viktor. Világosan látszik szerinte, hogy merre kell mennünk, ahogy Európa nemzetei is megértették, hogy sokkal erősebbek vagyunk, ha összekapaszkodunk. Együtt le tudjuk győzni a klímakatasztrófát, a gazdasági válságot, az új vírusokat, és a globalizáció miatti egyenlőtlenségeket.

Szerinte egy kormány sem teheti meg, hogy egyik eszmét a másik fölé helyezi, és a kormány pontosan ezt teszi; Magyarországról teljesen hiányzik egymás megbecsülése. Hozzátette, hogy ez lesz az árnyékkormány dolga, meg kell megmutatnia, hogy hisznek a demokráciában.

„Ha már szívdobogásokat akar hallgatni, hallgassa a pedagógusok szívdobogásást, mert ott van a magyar gyerekek jövője!”

– üzent Orbánéknak.

Hosszan beszélt az Európai Unióról, és hogy Magyarországnak ott a helye, mert erős barátokra van szükségünk. Ettől leszünk erősebbek mi is, ettől leszünk nagyobb biztonságban.

Az árnyékkormány

hazafias politikát

fog folytatni, és ez nem „sámánokat, szenteskedő papolást, a kipcsak vér keresését” jelenti.

Hanem azt, hogy a magyar embereket biztonságban tudja, hogy legyen jövőjük, hogy Magyarországot minden magyar otthonává változtassa, a jövőbe tekintsen, miközben ápolja a múlt örökségét. Hogy a fiatalok visszatérjenek, és újra büszkén lehessen külföldön magyarnak vallani magunkat.

Dobrev Klára szerint hazugság, hogy a háború miatt van válság Magyarországon. Hiszen ha így lenne, akkor miért a forint a leggyengébb fizetőeszköz, miért nálunk a legrosszabb az oktatás, a legmagasabb a rákhalálozások aránya, miért szakadt szét a szociális háló – tette fel a kérdést.

„Amíg Orbán marad, addig a válság is marad.”

– jelentette ki. Hozzátette: a várva várt béke sem fogja elhozni azt az életet nekünk, amit megérdemlünk. Ebben az országban csak akkor lesz béke és jövő, ha Orbán kormány megbukik.

Az árnyékkormányt azért hozták létre, mert a haza nagy bajban van, de a megoldást nem várhatjuk a kormánytól, mert

a kormány a baj forrása.

Ezért készülnek fel arra, hogy tisztességesen átvegyék a kormányt, miután Orbánék megbuknak.

Tisztában vannak azzal, hogy Orbán magától nem fog lemondani, mert „a hatalom a mindene”. De rá lehet kényszeríteni szerinte. Miután egymást érik a megszorítások, ki kell fizetni a rezsiszámlát, a menzát az iskolában, egyre nagyobb lesz az elégedetlenség, innentől kezdve pedig csak rajtunk múlik, hogy hagyjuk-e magunkat. Rajtunk múlik, hogy magukra hagyjuk-e a tanárokat, hogy külön tiltakoznak a katások, a nyugdíjasok, és az egészségügyi dolgozók.

Ennél a pontnál egy személyes történetet is mesélt: a fia, Marci, a nagymacskákról tanult az iskolában, ezért együtt megnéztek egy nagymacskás videót. Dobrev a kormányt ezekhez a nagymacskákhoz hasonlította, ahogy levadásznak mindenkit.

Dobrev Klára kijelentette: a politika feladata, hogy segítse a kisemmizett csoportok egymásra találását, és az árnyékkormány egyik legfontosabb feladata is ez lesz.

Az elégedetlenség azonban nem ér semmit önmagában, ha nincsen alternatíva – mondta. Az árnyékkormány feladata lesz, hogy ezt az alternatívát megmutassa.

A beszéd vége előtt még tisztázott több félreértést.

Elmondta, hogy Orbánnal szemben alternatíva kell, baloldali alternatíva, és személyekben is alternatíva kell: az árnyékkormány jó

politikusokból

fog állni, mert a politikus lét is egy szakma.

A politikusok feladata, hogy az egymásnak ellentmondó szakértői alternatívák között döntsenek, és ezt a döntést elfogadtassák az emberek többségével. Feladata, hogy visszaadják a politika becsületét, tisztességes, okos politikusokkal.

Sok gondolják úgy, hogy a politika főszereplői a politikusok. De ez Dobrev véleménye szerint nem igaz, mert a pártok, a politikai közösségek azok, akik összefogtak az országért. Hasonlatokat is hozott: egy színész hiába jó, csak akkor tud jó színdarabokat alkotni, ha társulatban dolgozik. Ugyanígy a fociban is csak csapatként lehet nyerni.

„Erős, szervezett politikai közösségek fogja leváltani Orbán rendszerét, és felépíteni újra a magyar köztársaságot. A Demokratikus Koalíció erre készül.”

– mondta.

Politikai kultúrában is alternatívát kell mutatni. Dobrev árnyékkormánya nyitott lesz, bármely ellenzéki pártból várja a jelentkezőket. De a DK elindul,

nem vár tovább,

mert Magyarországnak erre van szüksége.

Dobrev szerint nem leváltani kell az ellenzéket – áprilisban láthattuk, hogy az ilyen irányú cselekvéseknek mi lesz a vége – hanem együtt dolgozni, és elfogadni őket, mert csak ők tudják leváltani Orbánt.

Az árnyékkormány javaslatokat fog tenni a kormánynak. Nem azzal a céllal, hogy Orbánék meg is fogadják őket, hanem, hogy megmutassák az embereknek: van jobb lehetőség.

A teljes beszédet itt tudod megnézni:

.

Valódi Hírek