FRISS: Sorra jelentik be neves értelmiségiek, hogy támogatják Dobrev Klára árnyékkormányát

Valami megmozdult.

Beszámoltunk róla, hogy árnyékkormányt alakít Dobrev Klára vezetésével a Demokratikus Koalíció. A hírt pénteken jelentette be Dr. Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke. Dobrev vasárnap egy sajtónyilvános eseményen ismerteti terveit, hétfőn pedig be is jelenti árnyékkormánya tagjait.

A hír után sorra érkeznek a bizakodó megnyilvánulások, egyre többen biztosítják támogatásukról Dobrev Klárát.

Mások mellett így tett

  • Lánczos Vera jogász, közíró
  • Simkó János, a Magyar Rádió volt alelnöke,
  • Kaltenbach Jenő jogtudós, korábbi ombudsman,
  • Balázsovits Lajos, a Nemzet Színésze,
  • Földes Péter újságíró,
  • Juszt László újságíró,
  • Vásárhelyi Mária szociológus,
  • Bruck Gábor pszichológus, politológus, kampányszakember is,
  • Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter,
  • Perintfalvi Rita teológus,
  • és Békesi László volt pénzügyminiszter is

Posztjaikat a közösségi oldalaikról változtatás nélkül idézzük alább.

Simkó János:

„Örülök a DK mai bejelentésének! Dobrev Klára kormánya – ha kilép az árnyékból -, a szabadság és a demokrácia kormánya lesz!

Újságíróként leginkább a sajtószabadság helyreállítását tartom halaszthatatlan tennivalónak, és mivel Deák Ferencnek tulajdonított szimpatikus sajtótörvény – »Ha tőlem függene, a sajtótörvénynek csak egy paragrafusa volna: hazudni nem szabad.« – már akkor sem bizonyult elegendőnek, új, európai értékrendet követő médiatörvényre és új közmédiumra lesz szükség. Nem »majd egyszer«, hanem a kormányváltást követően, azonnal.

Orbán kormánya szétverte a társadalmat, megszüntette a köztársaságot, a jogállamot, válságba sodorta az országot.

Eddig is Bálint Györgyöt idézve ezt tanítottam a média-kurzusaimon:

»Felháborodom, tehát vagyok. A felháborodás – a mai társadalomban – a szellemi ember létének legmagasabb rendű kifejezése. Felháborodni nem személyes sérelmekért, elvi alapon: ez az entellektüel végső és legintenzívebb teljesítménye, ez az ő barikádharca. Ifjú entellektüelek, tanuljátok meg a felháborodás művészetét!« (Bálint György: Intelmek kezdő felháborodókhoz; részlet)

Számtalan okunk van a felháborodásra!

A fenti fennkölt célokat röviden is meg tudom fogalmazni: szeretnék biztos jövőt az unokáimnak, lássanak világot, de itthon boldoguljanak egy demokratikus Magyarországon!

Cserébe megígérem, hogy újságíróként, civilként az új kormány következetes kritikusa leszek. Mindent el fogok ismerni, ami méltó az elismerésre, és fel fogok háborodni, ha ezt diktálja a tisztesség, a humánum”.

Lánczos Vera:

„A Demokratikus Koalíció sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Dobrev Klára, aki a párt miniszterelnökjelöltje volt az előválasztáson, árnyékkormányt alakít.

Nagyon helyes!

Már az előválasztás idején is őt tekintettem a legjobb jelöltnek. Egy minden szakmai képességgel felvértezett személy, aki ráadásul empátia készséggel bíró nő. Igen, az utóbbinak is nagy jelentősége van, ebben a mai rezsimet jellemző hímsoviniszta, az elesettek irányában érzéketlen, a más kárából is hasznot húzni igyekező, csak erőből cselekedni képes, bántalmazó országvezetés idején, egy nagyon más szemléletre van szükség.

Sokak téves vélekedése alakította ki azt a hamis képzetet, hogy a hatalmi erő koncentrálása és az erős kéz jelenti a jó kormányzást. Ezt leginkább a Fidesz terjesztette, miközben ellenzéki szerepben annak idején a destrukció magas iskoláját művelve minden konszenzust, együttműködést meggátoltak, majd a sikertelenséget hivazkozási alapnak használták annak bizonygatására, hogy na ugye milyen gyenge a kormányzás.

A köz érdeke pont annyira nem volt fontos akkor sem nekik, mint ma, amikor már a negyedik ciklusban van teljhatalmuk, ennek ellenére az ország a kormányozatlanság, az elhanyagoltság és elhagyottság súlyos tüneteit mutatja.

Dobrev Klára már az előválasztás során is árnyékkormányt ígért. Sajnos, Márki-Zaj Péter erre is alkalmatlannak bizonyult.

Most a Demokratikus Koalíció megkísérli modellezni az országnak, hogy mit jelent a valódi kormányzás. Egyben végre kihúzza a talajt az alól az ostoba közhely alól is, miszerint a Fideszen kívül nincs választható alternatíva”.

.

Kaltenbach Jenő:

Jó hír

Április óta az első jó hír. Megalakul a Dobrev árnyèkkormány! Jó, eredmènyes munkát, kitartást, bölcsessèget kívánok nekik! Óriási fába vágták a fejszèjüket, ahol röpködni fognak a forgácsok.

Csak remèlni lehet, hogy mindenki aki nem èrt egyet Orbán borzasztó országlásával támogatni fogja. Ez az ország sokkal jobbat èrdemelne.
Lemond kicsinyes önzèsèről a közös siker esèlyèt tartja szem előtt ès nem partikulátis èrdekeket.

Az istenadta nèp pedig vègre ráèbred, hogy kik azok akik megèrdemlik a bizalmukat, ès utóbbiak nem is játsszák el azt, nem èlnek vissza vele, úgy mint az Orbán banda.

Akkor talán van remèny hogy az ország eddig tèvelygő hajója megtalálja az utat a nyugati kikötőbe.


.

Balázsovits Lajos:


.

Földes Péter:

Árnyékkormány alakul Dobrev Klára vezetésével. A hírt a Demokratikus Koalíció jelentette be Facebook oldalán.

Mint írták, arra kérték Dobrev Klárát, a párt EP-képviselőjét, hogy „alapítsa meg Magyarország történetének első igaz árnyékkormányát, és mutassa meg, van kormányzóképes alternatíva, illetve van kiút a megélhetési válságból, amelybe Orbán Viktor taszította hazánkat”.

Dobrev Klára elvállalta az árnyékkormány megalakítását, a részletekről vasárnap beszél, hétfőn pedig bemutatja az árnyékkormány minisztereit.

Ennyi a hír. Véget ért a sebek nyalogatása, megmozdult valami az állóvízben, és kiderülhet, hogy a Fidesz tényleg erős, vagy csak annak mutatja magát. Orbán csapatáról jó okunk van azt gondolni, hogy ez a negyedszerre is kétharmaddal győztes társaság távolról sem ütős alakulat.

Épp ellenkezőleg: csapnivaló csapat, rendes bajnokságban pofozógép volna. A kapus rendre árnyékra vetődik, a védelem átjáróház, a középpályások csak keresik a labdát, a csatárok még helyzetbe sem kerülnek.

Hogy ez a pancser gyülekezet még mindig a tabella élén áll, kizárólag annak köszönhető, hogy az ellenfél eddig nem volt ott a pályán. Már ment a meccs, de ők még mindig az összeállításon vitatkoztak. Hogy ki legyen a szélső, ki a bekk, és ki az edző.

El kellett volna már dönteni rég, de még az utolsó utáni pillanatban is jött egy új, még a korábbiaknál is jobb ötlet. Hogy ne így legyen, hanem úgy. Vagy fordítva. Aztán nem lett sehogy.

A huszonnegyedik órában vagyunk, fogy az idő, fogy a levegő. A drukkerek már ott vannak a lelátón, csapat is lesz, kezdődhet a játék.

Juszt László:

Április 3.-a, a Márky-Karácsony kettős elfuserált játszmája után megfogadtam, hogy befejezem az írást.

Ennek két oka volt a “közönség” mérhetetlen közönye, ami a mai napig tart. Ha megnézzük az azóta lezajlott önkormányzati választások számait – például Óbudán a részvétel 24 százalékos volt.

A 6191 választásra jogosultból 1499-en mentek el szavazni. 750-en szavaztak a Fidesz jelöltre és 747-en az ellenzékiekre.

Kérdésem: a 4.692 óbudait ennyire nem érdekli, hogy mi lesz vele? Hogy kik döntenek a sorsáról?
De ez igaz az összes többi helyen is.

A másik ok az, ahogyan az “egyesültellenzék”

semmibe vette a választói akaratot

azzal, ahogyan Karácsony a visszalépésével megnyitotta az utat Márky előtt.

De akkor most mégis mi ültetett ismét a géphez? A dac, az akarat, a “csakazértis”. Nem csináltam soha titkot abból, hogy az országnak végre

egy értelmes nőre van szüksége

a kormánynál.

Dobrev Klára most felvállalta – azt, ami egy ilyen ma már hivatalosan is autokrata rendszerben szinte lehetetlen – árnyékkormányt alakít. Ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni! Ezt segíteni, támogatni kell!

Évekig az alábbi kép és felirat állt ennek az oldalnak a tetején:

“A XX. század két legférfiasabb politikusa.”

Vásárhelyi Mária:

Ebben a dermedt és kilátástalannak tűnő közéletben

jó ötletnek tartom

az árnyékkormány megalakítását, nemcsak azért, mert végre megmozdul valami, hanem azért is, mert ez valamiféle koordináta rendszerbe rendezi az ellenzéki közösséget, kialakulhat valamiféle középerő, amely viszonyítási pont lehet.

És mivel a DK a legerősebb, a legkomolyabb szervezettel, aktivistával, párttaggal és szavazóval rendelkező ellenzéki párt, ezért indokoltnak tartom, hogy ők alakítsanak árnyékkormányt. Bízom benne, hogy ebben a kormányban a többi demokratikus ellenzéki párt is szerephez jut.

És ahogy az előválasztás idején, most is úgy gondolom, hogy Dobrev Klára alkalmas arra, hogy az árnyékkormány miniszterelnöke legyen. Bízom benne, hogy minél hamarabb , kiléphet az árnyékból és egy újra szabad és demokratikus Magyarország miniszterelnöke lesz.

Azért támogatom Dobrev Klárát, mert a politikai értékrendem az ő értékeihez és céljaihoz áll legközelebb, és számomra a jelöltválasztás mindig értékválasztás is.

Őt támogatom,

mert azt gondolom, hogy itt és most a legnagyobb kihívás nem a választás megnyerése, hanem az utána következő kormányzás lesz, abban a közjogilag, gazdaságilag, erkölcsileg szétvert, oligarchák tulajdonába és alapítványokba privatizált országban, ahol felhergelt és jól megfizetett ultrák fognak az utcán randalírozni és botrányt szítani.

Én úgy látom, hogyha valaki egyáltalán képes lehet ezt a helyzetet kezelni, az Dobrev Klára lesz. Mert megvan hozzá az esze, a felkészültsége, a munkabírása és a kormányzati gyakorlata is és mögötte áll az ellenzék legerősebb pártja, a párttámogatás nélküli politizálást pedig fából vaskarikának gondolom.

Dobrevet támogatom azért is, mert ő

a leginkább beágyazott az európai politikába,

kiváló Uniós kapcsolatokkal rendelkezik, tekintélye van az európai döntéshozók körében és az általa vezetett kormány valóban haza fogja tudni hozni az Uniós pénzeket, mert működése meg fog felelni a jogállamisági követelményeknek.

Megbízom benne, mert úgy érzem, nem kell attól félnem, hogy hatalomra kerülve mást fog képviselni, mint amit ma mond.

De azért is támogatom, mert torkig vagyok az önbeteljesítő ám soha nem igazolt önfelmentő és bűnbakképző gyurcsányozással, és azzal is, hogy egy nő ellen a XXI században érv lehet, hogy ki a férje.

Nem tagadom nekem az is imponál, ahogyan a legnehezebb, emberpróbáló időkben is kiállt a társa mellett, viszont

elijeszt az a teljes szolidaritáshiány,

ahogyan a baloldali és liberális közösség nagy része – lényegében szó nélkül – asszisztált ahhoz az embertelen lélek- és karaktergyilkos kampányhoz, amit a fidesz 17 éve művel Gyurcsánnyal.

És támogatom azért is, mert szerintem kevés dologra van nagyobb szüksége ma a magyar társadalomnak, mint arra, hogy végre a nők is társadalmi súlyuknak megfelelő, méltó szerephez jussanak a politikában.

Biztos vagyok benne, hogy ez a hazai közélet javára fog válni.

.

Bruck Gábor:

Árnyékkormány

New York, 1860. Abraham Lincoln beszédet mondott a Cooper Union rendezvényén. A beszéd 3 nap alatt szétterül Amerikában. Különös, hiszen Lincoln nem volt nehézsúlyú politikus. Két évvel korábban a szenátusi küzdelemben simán kikapott és korábban szinte mindig, minden küzdelemben elbukott.

De a februári 27-i beszéd 180 fokos fordulatot hozott, nagyrészt a beszédnek köszönhette, hogy a republikánusok elnökjelöltje lett, majd Amerika elnöke.

Nem volt rádió, tévé, internet, de a 7000 szavas beszéd, amelyben volt sok történelem, erkölcs, alkotmány és jogászi precizitás, három nap alatt New Yorkból 4000 kilométert utazott és San Franciscoban a republikánusok között intenzív beszédtéma lett.

Hogyan történt ez? Nincs erre jó magyarázat, hacsak nem hiszel Carl Jung kollektív tudattalan koncepciójában (én hiszek). Hacsak nem osztod Bulgakov, Mandelstam vagy Anna Ahmatova elgondolását, miszerint a nagyszerű gondolatot, verset nem ők írják, hanem ők csak kapják, fogadják. Úgy mondták: a gondolat, a vers megérkezik.

A Lincoln beszéd legfontosabb gondolata a rabszolgatartásról szólt és a gondolat megérkezett. New Yorkban beszélt, de a gondolat már létezett San Franciscóban is. Ezért terjedt olyan könnyen és gyorsan Lincoln gondolata a republikánus szavazók körében.

Budapesten rabszolgaság nincs, de teljes kiszolgáltatottság van.

Ilyen helyzetben az ellenállás gondolata releváns. Szerintem ez a gondolat már rég megérkezett, de a kérdés az, hogy mit kezdünk vele. Válság van, sokkal nagyobb, mint a Bokros-csomag idején volt és sokkal nagyobb, mint a 2008-as pénzügyi válság idején volt. Ilyen helyzetben az ellenállás helyénvaló és az ellenzéknek mozdulnia kell, különösen, hogy a válság nagy részét Orbán hozta a nyakunkra.

Csakhogy az MSZP, a Párbeszéd és az LMP már nincs, akkor sincs, ha tegnap épp 1 vagy 3 százalékot mértek nekik. A Jobbik szétesett. Maradt a DK és a Momentum. Pontosabban csak a DK van, hiszen amikor az ország a legnagyobb válságát éli, akkor a Momentum tisztázó beszélgetést kezd az ellenzék hibáiról. Azt hiszem, a Momentum még nem eléggé érett ahhoz, hogy a politikát formálja.

Tetszik vagy sem, de jelenleg egyedül a DK képes érdemleges ellenzéki aktivitásra. Ezért Dobrev Klára hirdetett árnyékkormányt és nem más. Megjegyzem, a Momentum egy hónapja tud a DK terveiről, de nem mozdult.

Persze Dobrev kezében nincs semmi más, mint egy mikrofon. Ez elég ahhoz, hogy valamit elindítson, a vasárnapi beszédében megtette. Jó beszédet tartott, de a meghirdetett árnyékkormány sikere már nem tőle függ.

Az árnyékkormány mozgósító ereje nem is Gyurcsány Ferencen múlik. Az árnyékkormány sikere vagy bukása kizárólag az ellenzéki szavazókon múlik. Az ellenállás és a megszabadulás gondolata itt van, ezt próbálja Dobrev Klára ellenzéki aktivitássá formálni. A kérdés az, hogy az ellenállás, a megszabadulás mennyire fontos nekünk?

Akarunk változást vagy elkezdünk gyurcsányozni. Elkezdjük, hogy miért ő, miért most, miért így? Egyébként azért Gyurcsány és Dobrev, mert senki más nem csinálja. Drukkolok a DK akciójának és bármit támogatok, ami segít kiszabadulni a Fidesz szorításából.

Még egy gondolat: amikor kezdtem a tanácsadói pályámat, olvastam egy interjút Henry Kissingerrel. Az interjú utolsó kérdése így szólt: mi kell ahhoz, hogy valaki jó politikai tanácsadó legyen? Kissinger azt mondta: kell a képesség arra, hogy mindenkinél gyorsabban tudja megváltoztatni a véleményét. Akkor nem szerettem és cinikusnak éreztem a válaszát, ma már tudom, hogy mire gondolt.

Mindig, minden változik, de az ember mentálisan lusta. Például, ebben az évben szinte csak olyan dolgok történtek, amelyeket nem láttunk előre. De a megszokott ellenzéki viselkedésünk semmit sem változott. Az agyunk a túlélésre optimalizál és nem szeret gondolkodni. Az agyunk kimondottan ellenáll annak, hogy a korábbi véleményét megváltoztassa.

Kissinger pedig arról beszélt, hogy nem kötelező hülyének lenni. A jó tanácsadó folyamatosan felülvizsgálja a korábbi véleményét. Tegnap nem szerettem a DK-t, de ha azt látom, hogy csak ők dolgoznak, akkor melléjük állok, mert így helyes.


Juhász Ferenc:

Nagy-nagy riadalommal

figyeltem, ami az ellenzéki pártok környékén történt a választás óta eltelt pár hónapban. Gyász munka, tanácstalanság, vezetői válság, tehetetlenség és a mondanivaló hiánya aggasztóvá vált. Mintha Rogán nagyra nőtt befolyása fosztotta volna meg akaratuktól, cselekvőképességüktől, hangjuktól a pártokat.
Megérdemli sorsát ( még évtizedekig Orbán Viktort ) az az ellenzéki párt, amelyik önmagával és saját elitje túlélésével van leginkább elfoglalva. Komolytalannak bélyegzi a választó és elfordul tőle . A szabad szemmel már alig látható népszerűség, a semmibe folyó pártpénzek a reménytelenségnek ágyaznak meg.
Márpedig a reménytelenség a politikai-közéleti változás legnagyobb gyilkosa. Ezért tartom jó és bátor lépésnek egy árnyékkormány létrehozását, mert a döntés erőt sugároz, mert alternatívát nyújt, mert aktivitást generál, mert azt üzeni a választóknak, hogy : Magyarországért, értetek, veletek…

Hajrá Klára!!!

Perintfalvi Rita:

ÉN KIVÁNCSI VAGYOK DOBREV KLÁRA ÁRNYÉKKORMÁNYÁRA!

Nem tudom, hogy részleteiben mi a DK terve és milyen módon fog működni a Dobrev Klára vezette ún. árnyékkormány. Az viszont biztos, hogy április 3. óta ez az első olyan lépése az ellenzéknek, amiben legalább van valamiféle kreativitás, pozitív előremutató akarás, nem csupán sebnyalogatás vagy éppen egymás szapulása, netalán a másik ötletének meghiúsítása egy váratlan, sőt egészen értelmetlen, de annál önzőbb ellenakcióval (Gondolok itt a Jobbik-MSZP uniós tagsági népszavazási akciójára, aminek valódi értelmét talán senki nem értette meg a cirkusz közepette).

Az sem tesz jót az ellenzéknek, hogy Jakab Péter az ex-BKV- ellenőr barátnőjével tanácsadóként az oldalán (amivel nem az a baj, hogy ez volt a munkája, hanem az, hogy lila gőze sincsen arról, mi az a politika) új pártot alapít. Ahogy az sem, amikor az eddig meglehetősen liberálisnak és európainak tűnő Momentum új elnöke Gelencsér Ferenc hirtelen megvilágosodik és beáll azok táborába, akik szerint a magyar embert alapban irritálja a szabadság eszménye és így az Orbán kormányt csak jobbról lehet leváltani, ezért inkább ő is behúzná a pártját jobbra.

Arról meg ne is beszéljük, hogy Dúró Dóra pártjának egyetlen értelmezhető akciója az volt, amióta bekerült a parlamentbe, hogy bevitte a sok százezer magyar ember életét, tanulási és vállalkozási lehetőségeit ellehetetlenítő, őket munkatáborokba küldő, illetve legyünk egészen konkrétak (!) a 430 ezer zsidó polgártársunk haláláért felelős Horthy Miklós szobrát a parlamentbe.

Na szóval összeségében az elmúlt hónapok ellenzéki teljesítménye egyetlen szóval összefoglalva: gyalázat! S pont ezért a Fidesz az időközi választásokat is sorra hatalmas sikerrel nyeri, hiszen az ellenzéki szavazók nagyjából okádnak a saját politikusaiktól és el sem mennek már szavazni rájuk. A bizalomvesztész óriási. S ezért mind a hat párt felelős, aki benne volt a választási összefogásban. Tényleg az embernek néha az az érzése, hogy bejutottak a parlamentbe, felveszik a fizetésüket és ennyi. Az ég világon semmilyen értelmezhető politikai cselekedetük nincsen. Egy-két gerillaharcostól eltekintve: Hadházy Ákos, Jámbor András stb.

Szóval tényleg sokat várok ettől a kezdeményezéstől. A valós alternatíva felvázolását, de nem csupán a retorika szintjén, hanem a valós politikai cselekvési modellek megrajzolásában: hogyan oldanák meg az oktatási válságot? Mit tennének a KATA-s vállalkozókért? Az óriási rezsiemelést követően csődbe menő vállalkozókért? Hogyan tudnák elérni azt, hogy az elégedetlen társadalmi csoportok, akik önerőből küzdenek a saját túlélési esélyeikért, végre összefogjanak egymással? És hogy megbízzanak újra az ellenzéki politikában és elfogadják a támogatásukat a harcukban?

És persze rengeteg kérdésem lenne még. Egyelőre azonban várok. Kiváncsian várom, hogy mi lesz ebből. Hogyan tudja mindez az ellenzéki szavazók teljes reménytelenségbe zuhanását megállítani. Képes lesz-e nekik újra reményt adni. S képesek lesznek-e az ellenzéki pártok adekvát módon reagálni. Úgy, hogy abból akár egy valódi összefogás is születhessen. Persze jó kérdés, hogy kikkel…

Sok-sok kérdés. Nem tudjuk a válaszokat. Mindenesetre legalább történt végre valami. Remélem holnap nem az lesz, hogy MZP is felállít egy másik árnyékkormányt… Holnapután meg a Jakab Péter egy harmadikat.
Jó lenne, ha nem csupán börleszk és tragédia lenne csak ellenzéki oldalon!

P. S. Továbbra is pártpolitikailag független, de vállaltan ellenzéki vagyok!


.

Békesi László:

Személyes tapasztalataim is alátámasztják Dobrev Klári alkalmasságát, elhivatottságát. Ezúttal kiváló az akció időzítése is: a kialakult helyzet reális felismerésére, jó tempóérzékre vall. Most kell következnie a lényegnek: világos, vállalható és reális program, amely nem ígérgetésekre, irreális vágyakra és unalomig ismert lózungokra támaszkodik + olyan árnyékkormány összeállítása és nyilvánosságra hozása, amely hitelesíti a csapat kormányképességét, alátámasztja a politikai vállalás realitását.

Forrás: ellenszél.hu
.

.

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2022/09/16/rendkivuli-dobrev-klara-vezetesevel-arnyekkormanyt-alakit-a-dk-video

Valódi Hírek