Kamut terjesztettek Orbán minyonjai: Hazugság, hogy Svájcban börtön járna a túlfűtött lakásért

Semmi nem volt igaz belőle.

Korábban jó kedéllyel riogattak a kormánypárti propagandisták azzal, hogy Svájcban börtön jár a túlfűtött lakásokért, azonban a valóság az, hogy pusztán egy forgatókönyvet dolgoznak ki vészhelyzetre — számol be róla a Lakmusz.hu tényellenőrző portál.

„Működnek a szankciók! Svájcban börtön jár azért, ha valaki 19 foknál melegebbre fűt be otthon. Micsoda demokrácia…”

— írta ki lelkendezve 47 ezres követőtábort számláló Facebook-oldalára Bohár Dániel, a kormánypárti Megafon-központ egyik véleményvezére, Fidesz-propagandista, szeptember 7-én, szerdán.

Íme:

Hasonló örömmámorban úszott Bayer Zsolt fideszes publicista az Oroszország elleni szankciókat kritizáló vlogján:

Az esettel kapcsolatban friss fejlemény, hogy Rétvári Bence miniszterhelyettes, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára is beállt a sorba, Facebook-oldalán osztotta meg hasonló gondolatait:

Az nem derült ki, hogy Bohár, mi alapján állítja, hogy Svájcban ilyen korlátozásokat rendeltek volna el a lakossági gázfogyasztásban, Bayer Zsolt videójában az látható, hogy az osztrák exxpress.at és report24.news portálokra támaszkodott forrásként, amelyek a svájci Blick napilap alapján írtak az intézkedésről.

Szükséges megjegyezni, hogy ezek az állítások nem fedik a valóságot,

Svájcban ugyanis nincs érvényben semmilyen törvényi korlátozás arra nézve, hány fokra fűtheti fel otthonait a lakosság.

Mindössze annyit történik, hogy zajlik a lakosság felkészítése arra a helyzetre, ha esetleg az elhúzódó orosz-ukrán háború és az orosz gáz importjának leállása következtében a fűtési szezonban súlyos gázhiány lépne fel az országban.

Az ország számolva az esetleges krízissel, egy javaslatcsomagot dolgoz ki. Ezt augusztus 31-én a svájci Szövetségi Gazdasági, Oktatási és Kutatási Minisztérium állítja össze, az érintettekkel pedig társadalmi egyeztetést kezdeményeznek.

A hír szemléje hasonló tálalásban jelent meg az Origo, a Mandiner, a Ripost, és további kormánypárti médiumok oldalain is.

(lakmusz.hu)

Valódi Hírek