Kiderült: Ennyi EU-s pénzt vonna el Magyarországtól Brüsszel

Kiszivárgott.

Az eddigi megjelent hírek szerint is sokkal több EU-s pénzt blokkolna Magyarország felé az Európai Bizottság a vasárnapi döntéskor — írja a Portfolio, a Reuters névtelenségüket kérő forrásai alapján. Hozzátették, a hírre a forint újabb ütést kapott a délutáni kereskedésben.

Konkrét összeget ugyan egyik forrás sem mondott de a hírügynökség azt írta, hogy

a 70%-ot is elérheti a felfüggesztett források aránya a 2021-2027-es időszakra járó 22,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrásból.

Ez azt jelenti, hogy ez az összeg, elérheti 15,75 milliárd eurót is, és ahogy az összefoglaló megjegyzi: ez a blokkolás a helyreállítási programból Magyarországnak járó 5,8 milliárd eurónyi támogatáson felül értelmezendő.

A Reutersen keresztüli kiszivárogtatás azután jött, hogy múlt pénteken nyilvánosságra hozták az Európai Bizottság azt a levelet, amit Johannes Hahn költségvetési biztos július 20-án írt a többi uniós biztosnak a magyar helyzet összefoglalásaként és abban még „csak” három Operatív Programra javasolt volna 70%-os korrekciót kivetni a közbeszerzési szabálytalanságok miatt.

A portál megjegyzi, nem világos, hogy ez az elírás mit jelent, a friss fejlemény alapján

akár az is lehet, hogy a 70%-os korrekciót nem csak a 3 programra, hanem a 7 évre járó keret teljes egészére kellene érteni, ami nagyon durva pénzügyi szankciót jelentene.

Az egyik forrás szerdán arra hívta fel a hírügynökség figyelmét, hogy a javasolt pénzbüntetési arány még változhat a következő 3 hónapban, ha a magyar kormány több részletet megoszt és a megvalósítást is jelzi a korrupcióellenes intézkedésekben.

A Tanácsnak abban kell majd döntést hoznia minősített többséggel, hogy milyen szankciókat javasol, az addig bekövetkező fejleményekre is tekintettel.

Addig pedig a nyomásgyakorlás lehetőségével élne, hogy a beígért itthoni változtatásokat tényleg megvalósítsa a kormány, ültesse jogszabályokba, hogy a lengyel eset ne ismétlődhessen meg, amikor ígéretek alapján a Bizottság jóváhagyta a lengyel helyreállítási tervet, aztán a lengyelek nem úgy teljesítették a vállalásokat, igaz pénzt azóta sem kaptak a programban.

A hírügynökség arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Parlamentben szerdán tartott magyar jogállamisági vitában a jelentéstevő, Gwendoline Delbos-Corfield emlékeztetett,

Magyarország már nem tekinthető valódi jogállamnak.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök az évértékelő beszédében csak általánosságban üzent Magyarországnak, amikor azt mondta, hogy a bírósági függetlenséget, illetve az uniós költségvetés érdekeit meg fogja védeni a jogállamisági eljárás keretében, illetve egy átfogó demokráciavédő és korrupció elleni intézkedés csomag tervét is jelezte:

A hír 15:40-kor jelent meg a hírügynökség belső oldalán, ezek után a forint ismét elindult a lejtőn az euróval szemben.

A hírügynökség megjegyezte, az EU Csalás Elleni Hivatala szerint 2015-2019-ben Magyarországon volt messze a legmagasabb a szabálytalanságok aránya az unión belül az uniós források elköltésében. Hozzátették: Brüsszel régóta szorgalmazza a magyar közbeszerzések átláthatóságát, versenyét és elszámoltathatóságát.

(reuters.com / portfolio.hu)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/09/14/nem-jar-tobb-penz-orbaneknak-a-demokracia-leepitesere-oriasi-botrany-kerekedett-az-europai-parlamentben

Valódi Hírek