Szorul a hurok: Újabb hivatalos közleményben követelik Putyin lemondását orosz politikusok

Egyre több orosz képviselő követeli Putyin távozását.

Újabb hivatalos közleményt adtak ki orosz önkormányzati képviselők, amelyben Vlagyimir Putyin lemondását követelik.

Pénteken már több orosz tisztségviselő is követelte az orosz elnök lemondását.

„Arra kérjük, hogy mondjon le a posztjáról, mert a nézetei és a vezetői stílusa rendkívül elavult, amely akadályozza Oroszország fejlődését”

— írták korábbi közleményükben a szentpétervári Szmolenszki kerület képviselői.

Az orosz Insider szerint most az ő követelésükhöz csatlakozott egy újabb nyilatkozattal 19 további képviselő. Ezt a közleményt Kszenija Torsztrom szentpétervári képviselő tette közzé hétfőn, és rajta kívül még összesen 18 másik képviselő írta alá Moszkvából, Szentpétervárról és Kolpinóból. A közlemény mindössze két mondatból áll.

„Mi, orosz önkormányzati képviselők úgy hisszük, hogy Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin kárt okoz Oroszországnak és az orosz állampolgárnak. Ezért azt követeljük, hogy Vlagyimir Putyin mondjon le az Orosz Föderáció elnökségéről”

— olvasható a közleményben.

Az Insidernek nyilatkozva Kszenija Torsztrom azt is közölte, hogy miért ilyen formában adták ki ezt a deklarációt. Azt mondta: egyetértenek a korábban megjelent nyilatkozattal, de mivel ma Oroszországban az elnyomás miatt nehezen tudnak felszólalni a kormányzat ellen, ezért döntöttek úgy, hogy csak egy tömör, részletes indoklás nélküli közleményt tesznek közzé. Szerintük erre azért van lehetőségük, mert a képviselők ilyen véleményt még megfogalmazhatnak, és törvényileg sem tilos lemondásra felszólítani az elnököt.

„Ő nem uralkodó, hanem közszolga, aki az adónkból kap fizetést. A mi feladatunk pedig az, hogy a nép érdekeit képviseljük, és azt látjuk, hogy a nép elégedetlen”

— fogalmazott Torsztrom, majd ezután úgy fogalmazott, hogy az orosz alkotmány szerint minden hatalom a néptől ered.

A politikus a saját Twitter-posztjában azt is hozzátette, hogy a tömör megfogalmazással ez a közlemény senkit sem „hiteltelenít”. „Aki önkormányzati képviselő, és egyetért, az csatlakozhat a kezdeményezéshez” — zárta a bejegyzést.

Kszenija Torsztrom hétfő estig többször is posztolt, és azt írta, hogy egyre többen írják alá a nyilatkozatot. Legutóbb azt írta, hogy újabb hét ember csatlakozott hozzájuk.

(theins.ru / index.hu)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/09/10/rendkivuli-putyin-azonnali-lemondasat-kovetelik-orosz-tisztsegviselok

Valódi Hírek