Üzent az Európai Bizottságnak az államtitkár, mert körmét rágva aggódik a kontinens jövőjéért

Félti az Uniót.

Az Oroszország elleni európai uniós szankciók ártanak Európának — jelentette ki Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Úgy fogalmazott, hogy a szankcióknak nagy hatása van, csak nem ott, ahol kellene.

Az uniós szankciók nem a háborút kirobbantó országra, hanem Európára, az európai gazdaságra pakolnak egyre nehezebben viselhető terheket

— mondta.

A politikus arról beszélt, hogy soha nem látott magasságokba emelkedtek az energiaárak, és a legnagyobb és legtartósabb áremelkedés nem a háború kirobbanásakor, hanem az energiaszankciók lebegtetése és elfogadása óta következett be. Azt azonban elfelejtette hozzátenni, hogy Magyarországon már tavaly, a háború kitörése előtt megindult az inflációs hullám.

Úgy vélte, az uniós szankciók az eredeti céljuk szempontjából nem segítenek, Európának viszont ártanak. Nincs olyan ember Európában, aki valamilyen formában ne érezné az elrontott szankciós politika inflációs hatását a rezsiszámlától a közlekedésen át a mezőgazdaságig — tette hozzá.

Brüsszelben a szankciókkal kapcsolatban azt ígérték, hogy ezek csodafegyverek lesznek, valójában „a gazdasági öncsonkítás elszabadult eszközei” lettek, ezért kell ezen változtatni — hangoztatta Dömötör.

Kitért arra, hogy miközben az európai gazdaság erőteljesen lassul, a munkanélküliség növekszik, az euró folyamatosan gyengül a dollárral szemben, addig Oroszországban a gazdasági visszaesés kisebb lesz a vártnál, és a világ második legnagyobb fizetési mérleg többletét mutatják fel.

Oroszország még úgy is növeli energiabevételét, hogy kevesebb gázt értékesít Európába irányában, a Gazprom bevétele 85 százalékkal nőtt — állította a Vlagyimir Putyinnal szövetséges Fidesz államtitkára.

Dömötör Csaba szerint Brüsszel az energetikai szankcióval nagyon rossz területet választott az erődemonstrációra. Európa kiszolgáltatott az orosz gázszállításnak, az unió irányváltás helyett kibővítené az intézkedések körét, ársapkát vezetne be az orosz gázszállításra, ami kereskedelmi szabályozásnak álcázott szankció, és

azzal a súlyos kockázattal járna, hogy Oroszország leállíthatja a gázszállítást

— jelentette ki, hozzátéve: „ha ez bekövetkezik, nem lesz mire ársapkát tenni”.

Az államtitkár szólt arra, hogy több tagország is elutasító álláspontot képvisel a uniós energiaszankció bővítésével kapcsolatban. Szerinte ugyanis rövid távon súlyos ellátási zavarokhoz vezetne, ha Oroszország válaszlépésként leállítaná a gázszállítást. Ez a lépés a kelet-európai országokat jobban érintené, Magyarország függősége az orosz gázszállítástól 85 százalékos — mondta.

Azt mondta, hogy Magyarországon a mostani tudás szerint a meglévő szerződések és a magyar gáztárolók töltöttsége alapján nem kell ellátási problémára, kiesésre felkészülni. A magyar külügyminiszter az elmúlt hónapokban mindent megtett azért, hogy többlet gázszállítmányokat tudjon szerezni az országnak — állította a politikus.

Az államtitkár szerint most látszik igazán annak a kormánydöntésnek a jelentősége, amely szerint a gáztárolók kerüljenek vissza magyar kézbe. Dömötör Csaba elmondása szerint a magyar tárolók elég nagy kapacitásúak, „feltöltöttségük az európai élmezőnyben van”.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek