FRISS: Váratlanul Budapestre látogat a Ryanair vezérigazgatója — A előjelek szerint rossz hírt jelenthet be

Baljósak az előzmények.

Váratlanul Budapestre jön a Ryanair vezérigazgatója. Az ír fapados légitársaság jövő hét kedd délutánra jelentett be sajtótájékoztatót egy fővárosi hotelbe, a házigazda maga Michael O’Leary lesz.

A meghívóban ennél több részletet nem közöltek, így hivatalosan egyelőre nem ismert, mi az apropója a balhés menedzser érkezésének. Az előjelek viszont

baljósak,

és nem csak azért, mert a Ryanair-vezér csúnyán összerúgta a port a magyar kormánnyal a légitársaságokat érintő extraprofitadó miatt. Ráadásul a cég 300 milliós fogyasztóvédelmi bírságot is kapott, mert tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott.

Michael O’Leary ugyanis Brüsszelből érkezik Budapestre, ahol szintén sajtótájékoztatót tartott. Nem mást jelentett be, mint hogy a Ryanair egy újonnan bevezetett adó miatt felszámolja a bázisát, és

kivonul a belga főváros nagy repteréről.

A brüsszeli helyzet pedig számos ponton összecseng a budapestivel. Ettől még persze nem vehető biztosra, hogy a cégvezető hasonló okok miatt veszi célba a magyar fővárost, de kizárni sem lehet.

A helyzet mindenesetre nagyin hasonló, már csak azért is, mert a brüsszeli, zaventemi repülőtérről való távozást azzal indokolta, hogy egyrészt az üzemeltető áremelést tervez, másrészt a belga kormány áprilisban repülőjegyadót vezetett be, ami úti céltól függően 2–10 euró.

Ugyanez Görögországban is megtörtént: az írek szeptember elején hozták nyilvánosságra, hogy október végétől március végéig

bezárják az athéni repülőtéren lévő bázisukat.

A repülőtér-üzemeltető O’Leary szerint diszfunkcionális díjszabási rendszert alkalmaz, a kormány pedig nem biztosít hosszú távú ösztönzőket a légitársaságok számára, miközben utasonként már 12 eurós díjat szed be.

(via vg.hu)

Valódi Hírek