Neves értelmiségiek szerint a Fidesz elcsalta Márki-Zay javára az előválasztást

Összeállt a kép.

Emlékezetes fordulata volt a tavaly őszi miniszterelnök-jelölti előválasztásnak, hogy miután Dobrev Klára megnyerte az előválasztás első fordulóját, a magát baloldalinak valló Karácsony Gergely egy máig tisztázatlan alku keretében visszalépett a saját jobboldaliságát lépten-nyomon hangoztató harmadik helyezett Márki-Zay Péter javára, az előválasztás második fordulójában pedig megjelent Márki-Zay mellett 200 ezer új szavazó, akik sem előtte, sem azóta nem szavaztak az ellenzékre, és akiknek a kilétéről azóta sem tudunk semmit.

Sokat tapasztalt értelmiségiek egyre nyíltabban állítják, hogy a maga jól szervezett hálózatával a Fidesz csalta el Márki-Zay javára az előválasztást, mert csak nekik állt érdekükben, hogy egy ennyire megosztó, az ellenzéket nem integráló, hanem szétverő személlyel induljon neki a választásoknak az ellenzéki oldal.

Az idő mindenesetre ezt a tételt igazolta: Márki-Zay vezetésével az ellenzék soha nem látott vereséget szenvedett, 800 ezer szavazatot veszített a 2018-as eredményéhez képest is.

Neves értelmiségiek véleményét gyűjtöttük össze és adjuk közre az alábbiakban.

montázs balról jobbra: Kaltenbach Jenő, Vásárhelyi Mária, Békesi László

1.) Békesi László a Hírklikk.hu-nak adott interjújában: Gyanús volt MZP hirtelen megnövekedett budapesti támogatása Dobrev Klára terhére

„– Többen az ismerőseim közül azt kérdezték: vajon megtörténhetett-e, hogy a Fidesz mozgósította az embereit, és elküldte őket szavazni, hogy befolyásolni tudja a végeredményt. Ön szerint is lehetséges ez?

– (…) Kétségtelen, hogy legalább is gyanús MZP hirtelen megnövekedett budapesti támogatása Dobrev Klára terhére. Ahogy elgondolkodtató az a nyilvánvaló taktikázás is, ahogy az előválasztás eredményhirdetése után Karácsony G. és MZP azonnal elkezdett Dobrev K. terhére alkudozni.

Az nyilvánvaló, hogy a legfelkészültebb, a miniszterelnöki funkció betöltésére legalkalmasabb jelölt nyerte az első fordulót. Érdekes persze, hogy Dobrevnek Budapesten kisebb a támogatottsága, mint vidéken. Ebben nyilván szerepet játszik egyrészt hihetetlen kemény és eredményes munkája, amivel végigjárta a vidéket, és kampányt folytatott.

Másrészt az is érthető, hogy Budapesten, ahol Karácsony megnyert már egy önkormányzati választást, a támogatók nagyobb részét tudja maga mellé állítani, mint Dobrev Klára. Eddig ez érthető.

Az viszont már meglepett, hogy Márki-Zaynak is helyenként nagyobb volt a támogatottsága Budapesten, mint DK-s ellenfelének. Mint már utaltam rá, ez egyszerűen érthetetlen. Pontosabban, kezd kirajzolódni egy olyan ellentmondás, amit már sejteni lehetett az előválasztás előtt, hogy nem feltétlenül a legfelkészültebb ember tudja a legtöbb szavazatot összegyűjteni ahhoz, hogy Orbánék ellen majd jövőre eredményesen fel tudjon lépni.”

2.) Kaltenbach Jenő (Facebook): Az ellenzék legsúlyosabb hibája volt, hogy a jobboldali Fideszt nem baloldali jelölttel, hanem egy másik jobboldalival akarta legyőzni.

„A veresèg okai

Egyetèrtek Andor László Nèpszavában publikált elemzésével az ellenzèki veresèg okairól.

Voltak külső okok, leginkább az ukrajnai háború miatti fenyegetettség èrzès sikeres kihasználása Orbán által, meg a rengeteg hazugság az ellenzèk háború pártiságáról, hogy az elsöprő média fölényt ne is említsem.

Ugyanakkor az ellenzèk legsúlyosabb hibája a vezèr választás volt. Kezdődött az előválasztás szerencsètlen mutyigyanús második fordulójával, majd Márki rendkívül sok hibával tarkított kampányával.

Az ellenzèk legsúlyosabb tévedése azonban az volt, hogy a jobboldali Fideszt nem baloldali (ellen)kampánnyal ès azt hitelesítő csúcsjelölttel, hanem egy másik jobboldalival akarta legyőzni, ami fatális tèvedès volt. Ha a választónak arról kell döntenie, hogy az eredetit vagy a másolatot válassza e, akkor szinte mindig az eredetinek van sokkal jobb győzelmi esèlye.

Most is így törtènt. Ezt a metódust egyszer ès mindenkorra el kell felejteni.

A Fidesz alternatíváját a baloldalon kell keresni, jobboldaliságban, keresztènykedèsben, nacionalizmusban a Fidesz nem legyőzhető, az ellenzèknek nem ezekben kell jobbnak akarni lenni.”


.

3.) Vásárhelyi Mária (Facebook): MZP azért lett jelölt, mert a Fidesz meghekkelte az előválasztást

Most már nyugodtan leírhatom, mert a jelenben nincs semmiféle tétje, de a jövőre vonatkozóan hordozhat tanulságot. Én – amint ezt akkor jeleztem is – mind a mai napig meg vagyok győződve arról, hogy a fidesz meghekkelte az előválasztás második fordulóját és jelentős szerepet játszott abban, hogy Márki-Zay Péter lett az ellenzék közös miniszterelnök jelöltje.

Indoklásképpen egyszerűen mondhatnám azt is, hogy a fidesz két évtizedes működését figyelve érthetetlen naivitásnak gondolom azt a feltételezést, hogy ölbe tett kézzel figyelte az előválasztás kimenetelét, miközben számára sokkal kevésbé fontos dolgok elérése érdekében is képes hegyeket megmozgatni – a saját aljas eszközeinek bevetésével.

Hiszen itt arról kellett dönteni, hogy ki lesz OV kihívója, tehát nagyon nagy volt a tét. És – amint ezt egy alkalommal Lázár János el is pöttyentette, ők úgy gondolták – nyilván ismerve MZP személyiségét és számos fókusz csoportos és más kutatást elvégezve, hogy számukra kedvezőbb, ha MZP nyer.

De ennél komolyabb érveim is vannak. Legalább 40 éve foglalkozom közvéleménykutatással, figyelemmel kísérem a nemzetközi trendeket és más országok választási kutatásait is, de olyat még soha sehol nem láttam, hogy két választási forduló között a semmiből előkerül csaknem kétszázezer, döntő többségében középosztálybeli fiatal, aki az első fordulóban nem szavazott, most viszont boldogan odaállt a sorba, hogy MZP-re adhassa voksát.

Éppen azon réteg tagjai, akik politikailag a legkevésbé aktívak és akiktől a legtávolabb áll azaz értékrend, amit a jelölt képvisel. Hiszen nem tudtak róla többet, mint hogy egy mélyen vallásos, hét gyermekes, konzervatív ember. És ezt követően ez a kétszázezer szavazó ismét a semmibe vész. Már a következő közvéleménykutatásban sem látszik a nyoma. És végképp nem az április 3-i szavazáson.

Nem vitatom, hogy sokan voltak, akik Karácsony Gergely visszalépése után, megfogadva a tanácsát MZP-re szavaztak, de azt kétlem, hogy előfordulhat, hogy ez ennyi vadonatúj szavazót megmozgatott volna, miközben az első fordulóban szavazók közül csaknem ugyan ennyien a második fordulóban nem mentek el szavazni.

Nem tudom hogy hogyan alakult volna az ogy- választás eredménye, ha Dobrev a miniszterelnök jelölt, szerintem ebben a rendszerben valószínűleg akkor sem lehetett volna nyerni, de a fidesz azt biztosan jól mérte fel, hogy számára sokkal kedvezőbb, ha egy olyan ember lesz az ellenzék vezetője, aki mögött semmiféle politikai erő nincsen és, akinek a megválasztása elkerülhetetlen konfliktusokat fog okozni az ellenzéki összefogásban.

Miközben a jelöltről magáról is lehetett tudni, hogy sok mindenre alkalmas, de konszenzus teremtésre és egy ilyen finoman szólva színes összefogás menedzselésére biztosan nem. És persze tudom, hogy ilyenkor a mi buborékunkban elmondják, hogy de hát az én gyerekem is először Karácsonyra, azután MZP-re szavazott, de ők nincsenek benne a kétszázezer, a második fordulóra előkerülő, majd köddé váló új szavazóban.

És ha már, akkor azt is megjegyezném, hogy számomra ijesztő és kiábrándító volt azaz agresszív vehemencia, ahogyan az MZP-t támogató értelmiségiek egy része ledorongolt mindenkit, aki kritikát fogalmazott meg vele kapcsolatban. Miközben, valljuk meg, fogalmuk sem volt, hogy ki az, akit támogatnak, alkalmas-e a feladat ellátására. Egyszerűen csak hinni akartak a Megváltó eljövetelében, aki már megint nem jött el.


.

És egy önleleplező fideszes komment az ATV cikke alól:

„Azért nekünk fideszeseknek is jó móka volt ez az előválasztás. Részben mert szavazhattunk, ezáltal mi is részt vehettünk abban, hogy ki legyen a „közös”-nek nevezett ellenzéknek a miniszterelnök-jelöltje. Másrészt öröm volt nézni, hogy ez a „közös” ellenzék jobban utálja egymást, mint minket. A szervezőket és az aktivistákat viszont valóban elismerés illeti. Csak hát az áldozatvállalásuk semmit nem ért, hiszen az, hogy ki legyen a nyertes és a vesztes, azt mi is befolyásoltuk. Nem kicsit!”

Valódi Hírek