Pár hét alatt több tucat védett gólya pusztult el Magyarországon — Mészáros Lőrinc cége állhat a háttérben

A felcsúti gázszerelő mindenhol ott van.

A magyarországi gólyák pusztulásáról készített három és fél perces videóriportot a BBC – vette észre elsőként a G7.

A videó tanúsága szerint környezetvédelemmel foglalkozó civilek

több tucat halott fehér gólyát

találtak Kelet-Magyarországon az elmúlt hetekben. A fokozottan védett madarak legtöbbjének halálát áramütés vagy mérgezés okozta. A fő ok, hogy a környéken a villanyoszlopoknak mindössze tíz százaléka szigetelt, ennek következtében pedig a számítások szerint évente mintegy 150 ezer madár pusztul el.

A videó szerint a villanyoszlopok tíz százaléka szigetelt a környéken, ami miatt évente nagyjából 150 ezer madár pusztul el.

„A gólyák, ahogy elrugaszkodnának a póznáról, kitárják a szárnyukat, amely hozzáér a vezetékhez. A lábuk ilyenkor még hozzáér a pózna fém részéhez, és a hatalmas feszültségű elektromos áram átmegy az állat testén”

– magyarázta az egyre gyakoribb jelenséget Kiss Balázs, a Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság nevű civil szervezet munkatársa.

A BBC megkereste az ügyben a Mészáros Lőrinc felcsúti oligarcha érdekeltségébe tartozó Opus Titász Zrt.-t is, amely

a környék áramhálózatát üzemelteti.

Állításuk szerint mihelyt tudomást szereztek a problémáról, elkezdtek dolgozni a hálózat biztonságosabbá tétele érdekében. Azt is közölték, hogy a környezetvédelem és a madárvédelem kiemelten fontos számukra, így a szükséges fejlesztéseket két-három hónapon belülre ígérték.

Az aszály nyomán keletkező ivóvíz- és élelemhiány is nagy hatással van a gólyák pusztulására. Az éhező gólyák esetenként lebomló haltetemeket, illetve más madártetemeket kénytelenek enni, s fertőzött vizet isznak, amely mérgek a gólyák lebénulását, s halálát okozhatják.

A BBC videóját itt nézheted meg:

Valódi Hírek