Kiadták Putyinék titkát: ezért zárták el a gázcsapot Európa felé

Kikerült a mesterterve.

Elzárta az Északi Áramlat nevű vezetéken a gázcsapokat az orosz kormány. Erre reagálva az Európai Bizottság gazdaságpolitikai biztosa azt mondta, fel vannak készülve a rendkívüli helyzetre, és megfelelő tárolási kapacitással rendelkeznek a tagállamok energiaellátásához.

Az Északi Áramlatot működtető turbinákat megépítő Siemens nyilatkozatot adott ki, amelyben leírták, hogy álindokra hivatkozva állította le a Gazprom a gázszállítást az Ororszországot Németországgal összekötő csatornán. A cég szerint ugyanis a Portovaja kompresszorállomáson észlelt olajszivárgás nem indokolja a gázvezetés leállítását.

Az ilyen szivárgások általában

nem befolyásolják a turbina működését,

és a helyszínen javíthatók. Ez a karbantartási munkák keretében rutineljárás” — szögezték le közleményükben. Hozzátették, az eddigi meghibásodások sem vezettek a gázszállítás leállításához. A Siemens azt is hangsúlyozta, hogy a Gazprom nem kérte a céget a hiba elhárítására.

Volodimir Zelenszkij a gázszállítás leállításával kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy mivel

a putyini hatalom nem képes leigázni Európát fegyverekkel,

megpróbálja megzsarolni azt az energiaforrások szállításának leállításával.

Szegénységgel és politikai káosszal támad ott, ahol nem képes ezt megtenni rakétákkal” — jelentette ki.

Dmitrij Peszkov vasárnap kijelentette, az Északi Áramlat leállítása nem a Gazprom hibájából fakadt. Az orosz elnöki szóvivő azt állította, hogy a gázszállítás leállása azon európai politikusok miatt történt, akik

a hibás szankciós politikájukkal” ellehetetlenítették a vezeték karbantartását.

Mintha a szankciós politika kárhoztatása ismerős lenne valahonnan a magyarok számára. Az egyezés azonban bizonyára csupán a véletlen műve…

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek