Aggódhatnak a panellakásban élők az orbáni rezsinövelés miatt, csődközelbe kerültek a távhővállalatok

Tizenötszörösére emelkedett tavaly óta az úgynevezett „referenciaár”.

A fűtési szezon kezdetétől, tizenötször annyiért juthatnak gázhoz a távhővállalatok, mint tavaly — írta meg az Átlátszó. Az RTL Híradónak nyilatkozó energiapiaci szakértő szerint ezzel nehéz helyzetbe kerülnek a szolgáltatók, mert a rezsicsökkentés miatt nem háríthatják át a többletköltségeiket. A kormány, nem válaszolt az RTL azon kérdésére, hogy a gázárak miatt terveznek-e módosításokat a rezsicsökkentés távhőre vonatkozó szabályain. Egy nagyváros távhőszolgáltatója azonban arról tájékoztatta az RTL-t, hogy az energiahivatal bekérette az átlagfogyasztásra vonatkozó adataikat.

Többek között az ingatlanpiacra is kihatott, hogy a kormány részben eltörölte a rezsicsökkentést. Az, hogy csak egy bizonyos határig lehet hatósági áron gázt fogyasztani, népszerűbbé tette a távfűtéses lakásokat.

„A kereslet leginkább az energiahatékony, alacsony rezsijű, korszerű és kis alapterületű ingatlanok irányába tolódott el, ebben némi kivételt jelentenek a panellakások is, amik nem tartoznak ebbe a kategóriába, de rájuk nem vonatkoznak az új rezsiszabályok”

— fogalmazott korábban a Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője.

Gulyás Gergely miniszter júliusban újságírói kérdésre megerősítette, hogy a panellakások azért tűnhetnek kedvező választásnak, mert a távhőre nem vonatkozik a rezsicsökkentés részleges eltörlése.

A távhőszolgáltatók nagy része viszont gázkazánokban állítja elő a melegvizet, amivel a lakásokat fűtik. A gázért egy, az Energiahivatal által meghatározott úgynevezett „referenciaárat” kell fizetniük. Az Átlátszó írta meg, hogy ez az ár

a tavalyi 20 euróról idén augusztusban a tizenötszörösére, azaz megawattóránként 300 euróra emelkedett.

Ez októbertől három hónapra érvényes. Az RTL-nek nyilatkozó energiapiaci szakértő szerint nehéz helyzetbe kerülnek a szolgáltatók.

„A távhővállalatoknak a földgázt sokkal drágábban kell beszerezni, ebből következően borzasztó nagy veszteség indul most el a távhővállalatoknál, ami előbb-utóbb vagy csődhöz vezet vagy ahhoz, hogy valamilyen támogatáshoz fordulnak – elsősorban a magyar államhoz, hiszen ő okozta ezt a helyzetet, amiben leszabályozta ezt az árat”

— összegezte Holoda Attila.

Eddig kompenzálták a távhős cégek veszteségeit, de a hírek szerint, az októberben kezdődő gázévvel kapcsolatban az Energiahivatal eddig semmit sem közölt a szolgáltatókkal. Ebből az okból kereste az RTL Híradó a hivatalt, de nem kívántak válaszolni. Az Átlátszó arról is írt, hogy az Energiahivatal bekérte a távhő-cégektől az átlagfogyasztásra vonatkozó adatokat, amit az RTL számára egy nagyváros szolgáltatójánál is megerősítettek.

Az Átlátszónak az Energiahivatal erről azt írta: „jelenleg is zajlanak azok a háttérszámítások és elemzések, melyek a távhőágazat hatékony működésével kapcsolatos kormányzati döntéseket megalapozhatják”.

A portál megkérdezte a kormányt, hogy a jelentős gázáremelkedés befolyásolja-e a távhőre vonatkozó rezsicsökkentést, ám válaszolni nem kívántak.

Videó:

(rtl.hu)

 

Valódi Hírek