Rendkívüli hadgyakorlatot kezdett Oroszország India és Kína részvételével

Több mint 50 ezer katona vesz részt a különleges műveletben.

Nagyszabású hadgyakorlatokat tart Oroszország Kína és India részvételével. Több mint 50 ezer katona és 5 ezer haditechnikai eszköz, köztük több mint 140 repülőgép és 60 hadihajó vesz részt az egyhetes Vosztok-2022 hadgyakorlaton, amely csütörtökön kezdődik Oroszország távol-keleti részén és részben a Japán-tengeren — írta a Bloomberg.

Hozzátették, a rendszeres időnként megtartott hadgyakorlatokon a Sanghaji Együttműködési Szervezet és az Oroszország vezette, volt szovjet köztársaságok Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének tagállamai és partnerei vesznek részt.

Miközben az Egyesült Államok India védelmi partnerévé szeretne válni, és azért lobbizik, hogy az 1,3 milliárd lakosú ország ne ássa alá az ukrajnai háború miatt Oroszországgal szemben bevezetett nemzetközi szankciókat,

az újdelhi kormány egy kisebb, 75 fős katonai különítményt küld a hadgyakorlatokra.

Korábban az ország már részt vett a gyakorlatokon, mindeddig elkerülte, hogy állást foglaljon Oroszország Ukrajna elleni offenzívájában, részben azért, mert a szomszédos Kínával és Pakisztánnal fennálló határmenti feszültségek miatt Moszkvára mint fő fegyverszállítóra tartana igényt.

A dél-ázsiai ország mégis először szavazott Oroszország ellen a kérdésben az ENSZ Biztonsági Tanácsának múlt heti szavazása során, amely lehetővé tette Volodimir Zelenszkij ukrán elnök számára, hogy videokapcsolaton keresztül szólaljon fel a testületben.

India emellett félretette forgószárnyas repülőgépek oroszokkal közös gyártására irányuló törekvését, és egy másik tervet is felfüggesztett, amely szerint mintegy 30 vadászrepülőt vásárolna Oroszországtól.

A pekingi védelmi minisztérium közölte, hogy Kína hadserege, légi és tengeri erői részt vesznek a gyakorlaton, amelynek célja a katonai koordináció erősítése. A Kínai Kommunista Párt által felügyelt Global Times nevű lap szerint

az idei gyakorlatok a lehetséges fenyegetésekre összpontosítanak,

különösen az Egyesült Államok részéről a csendes-óceáni térségben.

Kína nem volt hajlandó bírálni Oroszországot az Ukrajnában hat hónapja tartó háborúja miatt, és elítélte a Moszkva elleni amerikai és európai szankciókat.

Az amerikai másodlagos szankciók kockázata miatt azonban távol tartotta magát attól, hogy nyíltan Putyin pártjára álljon, és technológiát és katonai szállítmányokat biztosítson Oroszország háborús erőfeszítéseihez.

A Vosztok-2022 gyakorlaton Oroszország szövetségese, Fehéroroszország is részt vesz, a volt szovjet köztársaságokkal, Kazahsztánnal, Kirgizisztánnal, Örményországgal, Azerbajdzsánnal és Tádzsikisztánnal, valamint más államokkal, köztük Szíriával, Algériával, Mongóliával, Laosszal és Nicaraguával együtt.

(bloomberg.com / mandiner.hu)

Valódi Hírek