Tudják tetézni: Lenyúlják a közműcégeket az önkormányzatoktól, és még az átállást is kifizettetik velük

Mindig van lejjebb.

Saját államosításukat kell megszervezniük azoknak a víziközmű-társulásoknak, amelyekről kénytelenek lemondani a tulajdonos önkormányzatok — írta meg a Népszava kedden.

Mi is beszámoltunk arról, hogy a kormány „integrációs programot” hirdetett az önkormányzatoknak, amelynek keretében

ingyen át kell adniuk az államnak

az energiaválság miatt csődközelbe került víziközmű-társulásokat.

A lap most arról ír, hogy nem csak a teljes vagyont kéri térítésmentesen az állam, de még az átállás procedúráját is az önkormányzati társulásokkal fizettetné meg.

A Népszava birtokába jutott dokumentum szerint az önkormányzati társulások által fenntartott Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) költségvetéséből finanszíroznák a váltással járó adminisztratív és egyeztetési feladatokat.

Az ellátási kötelezettséget átadni kívánó önkormányzatoknak szeptember 20-ig kell dönteniük, de a teljes vagyonátadást be kell fejezni november elsejére.

A program lebonyolítását a Nemzeti Vízművek (NV) Zrt. végezné, ám azzal az indoklással az egészet áttolták a MaVíznek, hogy

„az NV személyi kapacitása jelenleg nem elegendő a várható feladatok ellátására”.

Az átállásra 13 munkacsoport állna fel, amelynek tagjaival 4 hónapra szóló megbízási szerződést kötnének a

„a MaVíz költségvetéséből finanszírozva”

— ez a MaVíz augusztus 18-i elnökségi üléséről készült összefoglalójában olvasható.

Az NV Zrt. vezérigazgatója azt is közölte, hogy az augusztus elejei államtitkári tájékoztatón elhangzott szoros ütemezésen nincs módjuk változtatni, és a vagyonátadásához minden érintett társulás tulajdonos önkormányzatnak

hozzá kell járulnia.

Az önkormányzatok szolgáltatóval szembeni adósságát nem engedik el, azt a településeknek a vagyon átadása után „más forrásból kell kifizetni.”

„Ez azt jelenti, hogy a közműtársaságok saját tulajdonos önkormányzataikkal mennének szembe a vagyonátadásról szóló tárgyalások közben”

— mondta Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Szövetségének elnöke a lapnak, hozzátéve, hogy a novemberi határidő tarthatatlan, mivel nem áll rendelkezésre az ehhez szükséges apparátus még a MaVíz bevonásával sem.

Becslése szerint a meglévő 38 víziközmű-szolgáltatóból 20-25-ről lemondanak majd az önkormányzatok.

 

Valódi Hírek