Kiderült: Ennyibe kerülhet az étolaj, miután október 1-jén eltörlik az árstopot

Ijesztő.

A február 1-től bevezetett élelmiszerárstop október 1-jén ér véget. Az árszabályozás a kristálycukor, a búzafinomliszt, a finomított napraforgó-étolaj, a házi sertéscomb, csirkemell, csirkefarhát árait is korlátozta.

Raskó György agrárközgazdász szerint az élelmiszerárstop fokozatosan szűnhet meg, de így is hatalmas terhet fog jelenteni az áremelkedés.

„Lényegében mindennek az ára emelkedni fog. Jelen pillanatban olyan élelmiszerek vannak az ársapka alatt, amelyek ára a szomszédos országokban 40-50 százalékkal magasabb”

– mondta az agrárközgazdász.

Valószínűleg az étolaj drágul majd a legjobban, akár 70-80 százalékkal; ez azt jelenti, hogy az

1300-1400 forintot

is elérheti az ára.

Egyéb termékeknél is 20-30 százalékos drágulás jöhet. A filézett csirkemell biztosan drasztikusan emelkedik majd, a liszt viszont már most is olyan drága, hogy annak ára nem nagyon fog emelkedni a szakember szerint. De a sertéscombért is 30-40 százalékkal kell majd többet fizetnünk.

A helyzet egyelőre csak rosszabb lesz, mert a különböző gabonafélék ára emelkedik a nemzetközi tőzsdéken. A sertéshús drágulása eddig visszafogott volt, de most meglódult, behozza a lemaradását.

A lakosság láthatóan készül a magasabb rezsidíjakra, ez abból is látszik, hogy kevesebbet vásárolnak, és ez csak fokozódni fog az ársapka megszűnésével. Nálunk csaknem 30 százalékos az átlagos élelmiszer-áremelkedés, míg a környező országokban, például Horvátországban vagy Szlovákiában

csak 14-15 százalékos.

Így most ugyanaz az élelmiszer ugyanannyiba kerül itthon is és külföldön is.

Az RTL riportját itt nézheted meg:

Valódi Hírek