Válaszút előtt Orbán: A kormányfőt utolérte a valóság, szembe kell néznie a pusztító válsággal

Orbán még mindig tétovázik, hogy Európa vagy Oroszország oldalára álljon.

A Mladá fronta Dnes cseh lap online kiadásában arról írt, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnököt nehéz idők várják.

„Több hónapnyi színlelés után, miszerint éppen ebben a közép-európai országban van még rendben a világ, utolérte őt a valóság:

  • a meredeken növekvő infláció,
  • a hatalmas eladósodottság,
  • a forint értékének zuhanása
  • és a lázongó lakosság”

— írta a lap.

A portál szerint Orbán habozik, hogy kinek az oldalára álljon Európa és Oroszország konfliktusában, ezzel pedig

általánosságban aláássa a szövetségesek bizalmát.

A szerző úgy írt, Magyarországnak jól jönne a pénzügyi segítség, amelyet az EU közös költségvetéséből kellene megkapnia. „Csakhogy Magyarországon széleskörűek a támogatásokkal kapcsolatos csalások: a megmaradt független média többször is leírta annak példáit, hogyan támogatnak több millió euróval értelmetlen projekteket Orbán Viktor miniszterelnök támogatóinak felügyelete alatt” — írta beszámolójában a lap.

A lap arra is kitért, hogy a magyarok 370 milliárd koronát használhattak fel a koronavírus-járvány utáni pénzügyi segélycsomagból, amelyet a közös uniós költségvetésből kellett volna megkapniuk. Mint írták, ebből Csehország már kivette a részét,

Magyarországon viszont kiemelkedő mértékben csalják el a támogatásokat.

Megjegyezték, a francia, holland vagy német adófizetők nem akarják adójukat arra fordítani, hogy Orbán rokonait és barátait szponzorálják. Az Európai Bizottság ezért most nem hajlandó újabb összeget adni Orbánnak, anélkül hogy garantálná, hogy megfelelő módon kerülnek felhasználásra az uniós források. Mint hozzátették: a lakosok megsegítésére.

A cseh kormánynak most fajsúlyos szerepe van a Magyarországgal folytatott vitában. Továbbá Orbánnal vitázik az Európai Bizottság is a bíróságok és a média függetlenségéről, amelyet Orbánék az elmúlt években megnyirbáltak. Mint írták, a független bíróságok és a média nélkülözhetetlenek a korrupció feltárásához.

Mindezek után arra hívták fel a figyelmet, hogy

extrém esetben elvehetik Magyarország szavazati jogát az EU Tanácsában

– vagyis abban a kulcsfontosságú uniós intézményben, ahol a nemzeti kormányok képviselői ülnek. Az ő beleegyezésük nélkül gyakorlatilag semmi nem megy át a döntéshozatali folyamaton az EU-ban.

(idnes.cz / mandiner.hu)

Valódi Hírek