Az ismert író nagyon felkapta a vizet a diplomás nőktől reszkető ÁSZ-jelentés miatt (+videó)

Elmondta véleményét.

A napokban óriási port kavart az Állami Számvevőszék oldalán publikált „elemzés„, amely szerint „túl sok nő van a felsőoktatásban” és ez például csökkentheti a gyerekvállalási kedvet.

Nyáry Krisztián író szomorú párhuzamot is talált a múltból az elemzés okán, és egy Facebook-bejegyzésben reagált az ÁSZ „elemzésére”. Az író minderről, az RTL Reggeli című műsorában osztotta meg gondolatait.

Nyáry Krisztián elmondta, hogy nagyon jó a memóriája, és újabban túl sok olyan dolog történik, amiről eszébe jut, hogy ez már volt.

Amikor a melegek jogainak korlátozásáról lehet hallani, akkor húsz évet megyünk vissza, amikor meg arról van szó, hogy a nők tanuljanak-e felsőoktatásban, akkor 120-at.

„Éppen 120 évvel ezelőtt indultak el a harcok a nők jogaiért, hogy ők is ugyanúgy járhassanak egyetemre, főiskolára”

— emlékeztetett az író, aki szerint ez az egész arra jó, hogy beszéljünk azokról a nőkről, akik egyszer már megküzdöttek ezért.

Hugonnai Vilma például több mint húsz éven keresztül küzdött azért, hogy a svájci orvosi diplomáját Magyarországon is elfogadják. Slachta Margit, az első női képviselő bebizonyította, hogy politikus is lehet nő, Bédy-Schwimmer Rózsa pedig a magyar nőjogi mozgalom harcosaként lett ismert, amikor 1907-ben a parlamentben arról volt szó, hogy a diplomás nők női szörnyetegek és tönkre teszik a családokat, sorolta példáit Nyáry Krisztián.

„Van egy valódi demográfiai probléma, amivel érdemes foglalkozni. Kitolódik az első gyerekvállalásnak a határa, és aki diplomás, nyilván később vállal gyereket, mert tovább járt iskolába. Ha 35 éves korában születik meg az első gyerek, ami ma már nem különleges, akkor kisebb az esélye, hogy lesz második, és még kisebb, hogy lesz harmadik gyermek. Lehet ez probléma, amivel kell foglalkozni,

de ennek semmi köze ahhoz, hogy járjon-e felsőoktatási intézménybe vagy nem”

— hangsúlyozta Nyáry.

Az író, irodalomtörténész szerint az államnak inkább az lenne a feladata, hogy segítse a nőket, hogy ha akarnak, gyermekvállalás mellett tanuljanak, vagy úgy végezzék el az egyetemet, hogy közben legyen lehetőségük családot alapítani, valamint nyújtson segítséget abban, hogy az első gyerek után újra visszamehessenek a munkaerőpiacra.

Videó:

(Nyáry Krisztián/Facebook / rtl.hu)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/08/28/mero-vera-tisztelt-novak-katalin-ket-kerdesem-volna-elnok-asszonyhoz

Valódi Hírek