Egy új tanulmány szerint összefüggés lehet a taurin bevitele és a leukémia kialakulása között.
A sokféle élelmiszerben megtalálható
taurin serkentheti a leukémia elterjedését
– figyelmeztetett Facebook-bejegyzésében a Rizikometer. Azt írták:
„a szervezetben természetesen képződő, de bizonyos ételek fogyasztásával is bevihető taurin kulcsfontosságú szabályozója a mieloid rákos megbetegedések, például a leukémia kialakulásának”
Mindezt a nature.com-on múlt héten publikált tanulmányra hivatkozva tették közzé.
Mi az a taurin és miben található meg?
A taurin egy nem esszenciális aminosav, amely megtalálható a csontvelőben, az agyban, a szívben és az izmokban is. Az élelmiszerek közül a
húsokban, a halakban, a tojásban, a fehérjeporokban és az energiaitalokban is van belőle.
Az energiaitalokkal kapcsolatban új törvényi szabályozást is előkészítettek, így tilos lesz 18 év alattiaknak energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni őket azzal. Egy tavalyi összefoglaló szerint az energiaitalok többek között
rosszabb alvást, romló iskolai teljesítményt okoznak a fiataloknál.
Romániában már 2024 februárjában betiltották az energiaitalok értékesítését a 18 éven aluliak esetében.
Milyen hatása lehet a taurinnak?
A friss kutatás eredményeiből arra következtettek, hogy
a szervezetben jelen lévő mieloid leukémia a taurin hatására növekszik.
„A tanulmány szerzői szerint eddig nem volt ismert, hogy a taurinnak ilyen daganatserkentő szerepe is lehet, ezért a tudósok számára a legfontosabb feladat most olyan módszerek kifejlesztése, amelyek megakadályozzák a taurin bejutását a rákos sejtekbe”
– írták a bejegyzésben.
(Rizikometer/Facebook, kiemelt képünk illusztráció)
(hazipatika.com nyomán)