Magyarországról ír a világsajtó: A legnagyobb lapok szörnyülködnek a diplomás nőktől rettegő ÁSZ-jelentésen

Hírünk a nagyvilágban.

Megint bekerült a világsajtóba Magyarország: a legnagyobbak közül a BBC, az Independent, az AFP hírügynökség, annak nyomán a The Guardian és az Euractiv is foglalkozott azzal az elemzéssel, amelyet az Állami Számvevőszék készített egyebek mellett arról, hogy a nők jelentős felsőoktatási túlreprezentáltsága demográfiai problémákat okozhat.

Ha mindez nem lett volna elég, a tanulmány szerint mindez megnehezíti a pártalálást, illetve a termékenység csökkenésének kockázatához vezethet, mivel a nők házasságának valószínűsége és ezzel a gyerekvállalás esélye is csökken.

Az üggyel kapcsolatban megszólalt Kálmán Olga (>>ITT TALÁLOD<<), Tisza Kata (>>ITT TALÁLOD<<) és Mészáros Luca (>>ITT TALÁLOD<<) is.

A BBC ismertetve a jelentést, annak megállapításait, megjegyzi, hogy Magyarországot egy ideje „kritikák érik a

nemek közötti egyenlőtlenség

miatt”, Felidézik, hogy Dunja Mijatovic, az Európa Tanács jogokért felelős biztosa 2019-es látogatása után kijelentette, hogy „Magyarország visszaesőben van a nemek közötti egyenlőség és a nők jogai terén”. Továbbá azt is, hogy ugyan nemrégiben választották meg hazánk első női elnökét, Novák Katalint, de továbbra is itt a legalacsonyabb a női politikusok aránya az Európai Unióban.

Az Independent is kiemeli, hogy a „termékenység középpontba állítása” Orbán Viktor miniszterelnök három évvel ezelőtti bejelentéséhez kötődik, amely szerint a négygyermekes nők életük végéig mentesülnek a jövedelemadó fizetése alól. Mindkét lap idézi a momentumos parlamenti képviselő, Tóth Endre Facebook-bejegyzését, amely szerint „ideje levenni a múlt századi szemüveget”, valamint megemlítik a melegellenes törvényt is, amely miatt az Európai Bizottság pert indított hazánk ellen.

Az AFP francia hírügynökség beszámolóját átvevő Guardian és az Euractiv is kiemeli, az állami számvevők attól tartanak, hogy a „rózsaszín oktatás”

veszélyezteti a fiúk mentális egészségét

és az ország gazdaságát.

(via Népszava)

Valódi Hírek