FRISS: Külföldi újságok címlapjaira kerültek Orbánék, az Országos Meteorológiai Szolgálat elleni leszámolás miatt

Többek között a BBC, a Guardian és a Spiegel is nekiment a magyar kormánynak.

Hétfőn, az augusztus 20-i tűzijáték lefújása miatt menesztette az Országos Meteorológiai Szolgálat (MET) két vezetőjét is Palkovics László technológiai és ipari miniszter. A kormánypárti média a szolgálatot tette felelőssé a tűzijáték elhalasztásáért, mivel előrejelzésük szerint meg volt az esélye egy vihar, illetve felhőszakadás kialakulásának, ami végül nem következett be.

A hír nem csak itthon váltott ki viharokat, a BBC úgy számolt be az esetről, hogy „Magyarország két vezető időjárás-szakértőjét kirúgták egy politikai felháborodást kiváltó téves időjárás-előrejelzés miatt”.

A Guardian szintén szentelt egy cikket a magyarországi eseményeknek, ebben arra is kitérnek, hogy az AFP hírügynökség az üggyel kapcsolatban megkereste Palkovics László minisztériumát, válasz azonban nem érkezett.

A német Spiegel is beszámolt a vezető meteorológusok kirúgásáról. Cikkükben emlékeztettek: a közelmúlt eseményeinek szomorú előzményei vannak. 2006. augusztus 20-án öt ember elhunyt és több mint 300 ember megsérült, amikor a tűzijáték alatt kitört a vihar és pánik tört ki a látványosság helyszínén, ahol 1,5 millióan voltak. A kormány azóta az időjárás-előrejelzések alapján dönt arról, hogy megtartják-e a tűzijátékot.

A Spiegel hozzáteszi: a korábbiaktól eltérően

Orbán Viktor miniszterelnök ezúttal semmilyen formában nem mutatkozott a nemzeti ünnepen.

„Nem vett részt az ünnepségeken, nem adott át állami kitüntetéseket, és a közösségi médiában sem tett közzé erről semmit. A média azt találgatta, hogy a kormányfő Horvátországban nyaralt”

— fogalmaztak a cikkben.

Az osztrák Kurier szintén beszámolt Palkovics „akciójáról”, egyenesen azt a címet adták írásuknak, hogy „Téves időjárás a nemzeti ünnepre: Orbán kirúgatta a vezető meteorológusokat„.

Az ugyancsak osztrák Der Standard is megírta a meteorológusok elbocsátását, ők a Kurierhoz hasonlóan az APA hírügynökség beszámolója alapján.

(bbc.com / theguardian.com / spiegel.de / kurier.at / rtl.hu)

Valódi Hírek