Friss adatok: Újabb piacon maradtunk le Európa többi részéhez képest

Köszönjük, Fidesz!

Júniusban az új autók ára 12 százalékkal nőtt éves bázison itthon, amely lényegesen magasabb a 6,5 százalékos uniós átlagnál. Nálunk nagyobb mértékben csak Észtországban, Dániában, Litvániában Szlovéniában és Görögországban volt gyorsabb az autók drágulása, de ezek is mind olyan országok, ahol az átlagos életszínvonal magasabb, vagyis a bérek közelebb állnak egy új autó árához, mint itthon.

A használt autóknál a szakadék kisebb, az EU 11,7 százalékos átlagos drágulása mellett a magyar emelkedés 17,8 százalék az Eurostat szerint.

Az autóárak (az új és a használt is) hónapról hónapra nagyobb mértékben drágult 2022-ben mind Magyarországon, mind pedig a 27 uniós tagállam átlagát nézve.

Hogy igény van az autóváltásra Magyarországon is azt jól mutatja, hogy a Datahouse adatai szerint az első félévben

7,4 százalékkal nőtt

a gazdát cserélő használt autók száma. A Jóautók.hu prognózisa szerint komoly esély van rá, hogy 2022-ben éves szinten is rekord mennyiségű személyautó cserél majd gazdát Magyarországon.

Az első félévben 68 965 használt személyautót importáltak, ami ismét felette van az új személyautók forgalomba helyezésének. Ez többek között azért probléma, mert nem nagyon van esély arra, hogy a folyamatosan öregedő hazai autópark – amelynek átlagéletkora eléri a 15 évet – csökkenjen.

(via napi.hu)

Valódi Hírek