FRISS: Megadta magát a Pénzügyminisztérium, kijöttek a módosítások a KATA-törvényben

Megint több adóváltozásról is döntöttek.

A magyar vállalkozók és vállalkozások támogatása érdekében, több kedvező adóváltozásról döntött a kormány, ma jelent meg a két erről szóló kormányrendelet, írja az MTI.

A közlemény szerint akinek nem felel meg az új kata, vagy azt nem választhatja, más kedvező adózási mód áll a rendelkezésére. Az egyéni vállalkozóknak az átalányadózás, a cégeknek a kisvállalati adó lehet alternatíva. A PM közleménye szerint különösen megéri az ekhót választani szeptember 1-től az előadóművészeknek.

Ez utóbbi, az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke

13 százalékponttal csökken,

szeptembertől ugyanis megszűnik az úgynevezett kifizetői ekho. Szeptember 1-től csak 15 százalék lesz a fizetendő ekho mértéke. Ezért az íróknak, az újságíróknak, az előadóknak, a művészeknek, illetve az előadásokban segédkező szakmák képviselőinek (például hangmérnökök, díszletezők, statiszták, sminkesek, jelmezkészítők) megéri az ekhót választani. Tavaly még mintegy 41 ezren ekhóztak, de szeptembertől ez a szám jelentősen megnőhet.

Nemcsak az adóteher alacsony, hanem az adminisztráció is. Az ekhós jövedelem ugyanúgy szerepel az adóhivatal által készített bevallási tervezetben, mint a munkaviszonyból származó jövedelmek. Ezért az ekhósoknak nem kell papírmunkával bíbelődni, ezt a terhet az adatot szolgáltató kifizetők leveszik a vállukról – olvasható a Pénzügyminisztérium közleményében.

Az ekhót „normál foglalkozás” mellett évi 60 millió forintos bevételig választhatják az érintettek, feltéve, hogy a minimálbérig normál módon megfizetik az adó- és járulékterheket. Viszont ha például a zenész jövedelme az éves minimálbért nem éri el, mert például csak négy órában foglalkoztatják, akkor az ekhós bevételt arányosítani kell, így esetében az éves bevételi határ 30 millió forint.

A most megjelent kormányrendelet a katás cégek áttérését is segíti. Egyrészt eltörli

a könyvvizsgálati kötelezettséget

a katás cégek esetében. A közkereseti társaságok, a betéti társaságok, az egyéni cégek és az ügyvédi irodák a kata megszűnésével átkerülnek a számviteli törvény hatálya alá, az érintettek azonban ezúttal mentesülnek a nyitómérlegük könyvvizsgáltatási kötelezettsége alól, ezzel könnyebbé válik az adminisztráció és a könyvvizsgálat költségét is megspórolhatják.

A másik könnyítés a katás cégek korlátlanul felelős tagját, jellemzően a betéti társaságok beltagját érinti. A katás cégnek nem kell megvárni a cég egyszerűsített végelszámolással történő megszűntetését, mert már az egyszerűsített végelszámolás bejelentésének a napjától nyilvántartásba lehet venni egyéni vállalkozóként a korlátlanul felelős tagot (beltagot). Így a katás betéti társaság beltagja akár már a rendelet kihirdetését követően átalányadózó egyéni vállalkozó lehet – áll a közleményben.

Végül a háborús gazdasági helyzet miatt a kormány gazdaságvédelmi intézkedésként arról is döntött, hogy a társasági adó

euróban vagy amerikai dollárban

is megfizethető. A magyar társasági adó Európában a legalacsonyabb (9 százalék), amely a Pénzügyminisztérium közleménye szerint jelentősen hozzájárult eddig is a magyar gazdaság növekedéséhez, és jelenleg is hozzájárul a gazdaság védelméhez.

(via Telex.hu)

Nyitókép: MTI/Veres Nándor

Valódi Hírek