Bejelentették: Korlátozza a kormány a tűzifa kivitelét

A kabinet elővásárlási jogával is élhet.

Azok után, hogy a kormányzat gyakorlatilag felfüggesztette a fakitermelésre vonatkozó természetvédelmi szabályokat és csaknem mindenhol engedélyezte a tarvágást, kedd este

kiviteli tilalmat rendelt el az energiahordozókra, így a tűzifára is.

Az erről szóló rendelet kedden jelent meg a Magyar Közlönyben. Így a tűzifa exportját a kormány szükség esetén korlátozni is tudja,

és elővásárlási jogával is élhet.

Az új rendelet értelmében a tűzifa-kivitelt végző szervezetek és magánszemélyek minden tervezett külföldi értékesítésről bejelentési kötelezettséggel tartoznak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felé, ami erről tájékoztatást ad az Agrárminisztériumnak.

Amennyiben szükség van a bejelentő által külföldön értékesíteni kívánt fára, úgy a kormány él a rendeletben biztosított elővásárlási jogával, és a kijelölt állami erdőgazdálkodón keresztül a hazai közcélokra megvásárolja a mennyiséget.

Tehát nem általános tilalomról van szó. A rendelkezés értelmében felvásárolt tűzifát szociális célokra vagy az állami és önkormányzati közfeladatok ellátásának zavartalan biztosítására használják fel.

(MTI)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/08/09/ez-nem-jott-be-hatalmas-pofont-kapott-a-szakertoktol-orban-blod-otlete

Valódi Hírek