A magyar kormány csak magyarázkodik: Mutatjuk, hogyan reagált a többi érintett ország a Barátság vezeték leállására

Több információt megtudhatunk tőlük.

Mi is beszámoltunk róla, hogy napok óta nem érkezik olaj Magyarországra a Barátság kőolajvezetéken keresztül. Az információt biztos forrás, maga az orosz kormány közölte, a magyar kormány válaszára egészen kedd estig várni kellett: Kovács Zoltán államtitkár technikai hibára hivatkozott, és biztosította az embereket, hogy kézben tartják a helyzetet.

Ezért érdemes megnézni, hogy a többi érintett ország kormányai hogyan reagálnak a kőolajvezeték leállására. A csehországi vezetéket üzemeltető MERO cég közleményéből kiderül, hogy ők arra számítanak, már

napokon belül

helyreáll a kőolajszállítás.

A cseh cégnek augusztus második feléig elégséges működési tartaléka van, hogy áthidalja az orosz kőolajellátás kiesését, és a prágai kormány jelenleg nem tervezi, hogy a cseh stratégiai kőolaj-tartalékhoz nyúljon, jelentette be az MTI tudósítása szerint Jozef Síkela cseh ipari miniszter kedden.

„A következő napok majd megmutatják, hogy ez az Oroszország által indított energiaháború további eszkalációja vagy csak a kifizetéssel kapcsolatos technikai kérdés az ukrajnai tranzitdíjak miatt”

– írta a cseh tárcavezető hivatalos Twitter-oldalán.

A szlovákiai kőolaj-vezetéket üzemeltető Transpetrol és a Slovnaft kőolaj-finomító vállalat kedden szintén megerősítette, hogy leállt a kőolajszállítás a Barátság-vezeték déli ágán. Szlovákia szinte kizárólag ezen a hálózaton keresztül jut kőolajhoz.

A MOL által tulajdonolt Slovnaft hangsúlyozta, hogy gyártási kapacitását nem érinti a leállás. Anton Molnar, a Slovnaft szóvivője bejelentette, hogy a szlovák cég és a magyar anyavállalata Oroszországgal és Ukrajnával egyeztet arról, hogy a magyar vagy a szlovák vállalat

kifizeti az ukrajnai tranzitdíjat.

Richard Sulík szlovák miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter korábban úgy nyilatkozott, hogy Szlovákiának 120 napra elegendő stratégiai kőolajkészlete van.

A kőolajellátás a Barátság-vezeték északi ágán, amely Fehéroroszországon, Lengyelországon és Németországon keresztül fut, akadálytalanul működik, jelentette be a Transznyeft orosz üzemeltető cég kedden.

(via 24.hu)

Valódi Hírek