Kiderült: Még a konzervatívoknak is sok volt Orbán texasi beszéde, ami lerombolta Magyarország külpolitikai érdekeit

Még ők is elképedtek.

Orbán Viktor magát promotálta a CPAC dallasi konferenciáján, ám egyes megjegyzései hazánk külpolitikai érdekeit sértik — állítják a Népszavának nyilatkozó szakértők.

A nyugati liberális erőkkel, köztük a hivatalban lévő amerikai kormánnyal szembeni küzdelem középpontjába igyekezett helyezni magát Orbán Viktor csütörtökön az amerikai konzervatívok texasi seregszemléjén, a CPAC-en mondott beszédében. A Népszava által megkérdezett szakértők szerint ugyanakkor egyes sértő, Nyugat-ellenes megjegyzéseivel

inkább ártott, mint használt Magyarország külpolitikai érdekeinek.

Azt pedig elfoghatatlannak tartják, hogy egy pártrendezvényen való részvételét nyilvánvalóan

a magyar adófizetők pénzéből finanszírozták.

Simonyi András volt washingtoni nagykövet szerint, Orbán figyelmen kívül hagyta, hogy a jelenlegi energetikai válság közepette Norvégián kívül csak az Egyesült Államok az, amelytől politikai engedmények nélkül lehet kiegészítő gáz- és olajszállítmányokhoz jutni.

Ehhez képest Orbán többször is „belerúgott” a jelenlegi demokrata kormányba, s egy szóval sem említette az eseményt vendégül látó Texas súlyponti energetikai szerepét az Egyesült Államokban, ami a megfelelő felkészítés hiányára utal.

Ráadásul Orbán újra előadta Vlagyimir Putyin „javaslatát”, amely szerint amerikai-orosz béketárgyalások szükségesek az Ukrajna elleni háború leállításához.

„Ennek a lényege, hogy az oroszok mindenképp el akarják érni, hogy őket nagyhatalomként tartsák számon, s ezt csak az Egyesült Államok hagyhatná jóvá, ha a maga szintjére emelné a háborús bűnöket elkövető Oroszországot.

Orbán ehhez asszisztál”

— mutatott rá a volt amerikai nagykövet.

Szerinte kétségtelen, hogy Orbán összeszedte mindazt, amit dallasi közönsége hallani akarhatott, s ezt az elvárást jól-rosszul, helyenként csúsztatva, teljesítette. De több mellényúlás is volt benne:

  • A rasszizmus vádjával kapcsolatos magyarázkodásának tusványosi hátteréről a közönség nagy részének fogalma sem lehetett.
  • A globális minimáladóval szembeni magyar ellenállás és a kettős adóztatásról szóló megállapodás amerikai felmondásának történetéből sem érthettek egy szót sem.

„Orbán Viktor Donald Trump támogatásának megszerzéséért utazott a CPAC-re, de ettől korántsem lesz világpolitikai tényező, akármit is sulykol a magyar állami propaganda. Amerika, már ma reggelre túllépett a beszéden, s amit a kommentárokból eddig láttam,

még a konzervatív sajtó is elképedve kommentálja ezt az egészet”

— mondta Simonyi András.

Szent-Iványi István volt EP-képviselő, egykori szlovén nagykövet szerint Orbán tusványosi beszédének két legnagyobb botrányt kiváltó részét taktikusan nem ismételte meg:

  • a fajkeveredés fenyegetéséről most nem beszélt. Csak annyit mondott, hogy hírhamisító és „idióta mindenki”, aki azt állítja, hogy ő rasszista és antiszemita lenne.
  • Az Ukrajna elleni orosz invázió kapcsán pedig nem ismételte el azt a Kreml-párti narratívát, amely szerint a háború kirobbanásáért a Nyugat lenne a felelős.

Orbán próbálta taktikusan a hallgatóságához idomítani mondanivalóját, de ez nem mindig sikerült. Például azzal dicsekedett, hogy Magyarország az utolsó ellenálló a globális minimáladóról szóló kezdeményezéssel szemben,

pedig azt nem utasítják el a republikánus körökben sem,

mert azt mondják, hogy épp az adóparadicsomok miatt költöztetik külföldre termelő vállalataikat az amerikai cégek.

Továbbá újból előrukkolt azzal, hogy „Nyugat önmagával folytat háborút”, pedig erről szó nincs. Ehelyett éppen egy keleti autoriter diktatúrát próbál megállítani, ugye Oroszországot, és bizonyos értelemben Kínát is.

Orbán maga az, aki háborút próbál viselni a Nyugat ellen.

„Tény, hogy mondanivalójával udvarolt a konzervatív hallgatóságnak, de attól tartok, hogy a haszon ebben nagyon kicsi, a kár viszont meglehetősen nagy, mert ahogy a világsajtó első reakciójában látom, nem fogják díjazni azt, amit ő ott elmondott, és rövid távon aligha remélhet bármit is attól a társaságtól, akik most itt fogadták”

— fogalmazott Szent-Iványi István.

Az egykori diplomata szerint mindennek tükrében fölvethető a kérdés, hogy ennek az egész látogatásnak a költségeit kik fedezték. A miniszterelnök részvételét szervező, közpénzzel kitömött Alapjogokért Központ (AK) vezető szponzorként jelent meg a CPAC honlapján és plakátjain, továbbá a központ egy fogadást is adott a konzervatív seregszemle kiemelt vendégeinek.

„Mindez nagyon sokba kerülhetett, miközben Orbán Viktor az amerikai adminisztráció vezetőivel nem találkozott. Elfogadhatatlan, hogy pártrendezvényre adófizetői pénzből utazott”

— jelentette ki a volt EP-képviselő.

(nepszava.hu)

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2022/08/06/hatalmas-pofara-eses-alig-voltak-a-teremben-orban-dallasi-beszede-alatt-video

Valódi Hírek