FRISS: Annyira tragikus a helyzet, hogy vannak óvodák, ahol közmunkások vigyáznak a gyerekekre

Családbarát ország.

Fábián Katalin, Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke adott interjút az rtl.hu-nak, ahol elmondta, milyen tragikus a helyzet a magyar óvodákban.

Fábián azt mondta, érthető, hogy minden eddiginél kevesebb jelentkezőt vettek fel óvodapedagógusnak:

„A kezdő óvodapedagógusi bér jelenleg

bruttó 210.000 forint körül van,

a gyakori helyettesítést sem fizetik ki, miközben a pályakezdő fiatal felnőttek szeretnének egzisztenciát teremteni, családot alapítani. Ilyen összegért, méltatlan feltételek mellett azt gondolom, természetes, hogy senki nem akar dolgozni vagy ezekért a kilátásokért évekig tanulni.”

Kevesebben látnak el ugyanis ugyanannyi feladatot, szakmai kompetenciájukat semmibe veszik, amire jó példa az iskolaérettség ügye, de az is, hogy az emberhiányt szakképzetlen munkaerővel igyekeznek pótolni.

Vannak óvodák, amelyekben már közmunkásokat alkalmaznak.

— tette hozzá a szakértő.

A gyerekek nevelésében egy szakképzetlen kolléga nem vehet részt, a jogszabály ezt nem teszi lehetővé, ezért az óvodák egyre növekvő részében kizárólag gyerekfelügyelet valósul meg.

A szakember ezt kifejezetten gyerekellenes intézkedésnek nevezi, bár elismeri,

gyorsabb és könnyebb megoldás, mint béreket emelni,

vagy a képzés szerkezetén finomítani, jobb körülményeket biztosítani.

Szerinte a szülők jelentős része ezzel nincs tisztában, másrészt jobban foglalkoztatja őket, hogy miből fognak megélni, miből fizetik a rezsit, mint az, hogy szakmailag az óvoda leamortizálódik.

Valódi Hírek