Von der Leyen megüzente Lengyelországnak: Nincs pénz, amíg nem teljesülnek a feltételek

Az ígérgetés már kevés.

Ursula von der Leyen a Dziennik Gazeta Prawna lengyel gazdasági napilapnak adott interjút, melyben kijelentette:

Varsó még nem teljesítette a feltételeket, így még nem kapják meg a pénzt.

„A támogatás folyósítása előtt Lengyelországnak teljesítenie kell a bírósági fegyelmi rendszer reformja kapcsán elfogadott kötelességvállalásait”

– emlékeztette a lengyeleket az Európai Bizottság elnöke a Varsó és Brüsszel közötti megállapodásra.

Az Andrzej Duda lengyel elnök által kezdeményezett törvényt, melynek értelmében megszűnik a kifogásolt legfelsőbb bírósági fegyelmi kamara, fontos előrelépésnek nevezte, de kifogást emelt, hogy a jogszabály

„nem garantálja a bíráknak, hogy megkérdőjelezhessék egy másik bíró státuszát anélkül, hogy ezért felelősségre vonják őket”.

Lengyelországban 2020 nyarán fogadta el a kormányzó Jog és Igazságosság pártja (PiS) az elmúlt években kinevezett bírák legitimitását védő jogszabályt. Erre azért vol szükség, mert egyes lengyel bírósági döntések megkérdőjelezték a PiS 2015 óta tartó kormányzása idején hivatalba lépő bírák törvényességét.

Az új törvény lehetővé tesz egy úgynevezett „bírósági függetlenségi teszt” kezdeményezését, minden érintett számára, ez Duda elnök szerint szavatolja az állampolgároknak a független bíráskodás jogát.

„Lengyelországnak még teljesítenie kell az Európai Unió Bíróságának (EUB) tavaly júliusi döntését a fegyelmi kamaráról”

– figyelmeztetett von der Leyen, és kifogásolta azt is, hogy nem tértek vissza munkahelyükre azon bírák, akiket a kamara fügesztett fel.

Ursula von der Leyen nyilatkozatait „nagyon meghökkentőnek” minősítette Malgorzata Paprocka, a lengyel államfői hivatal államtitkára a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízióban. Felidézte: a brüsszeli bizottság júniusban a szóban forgó lengyel bírósági törvénytervezet ismeretében hagyta jóvá Varsó helyreállítási tervét.

Az Európai Parlament bírálta is júnisuban a Bizottságot egy állásfoglalásban, a lengyel terv jóváhagyása miatt.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő még reménykedik, hogy országa még az idén év végén vagy jövő év elején megkapja az első új uniós forrásokat.

(MTI)

Valódi Hírek