Itt van a családbarát kormány újabb áldozata: A gyereküket otthon nevelő anyukák

Elvették a bevételüket.

A családbarát Fidesz-kormány nem csak a mérnökökkel, takarítókkal, ételfutárokkal, oktatókkal, informatikusokkal, kisiparosokkal, előadóművészekkel és még sok más különböző foglalkozású emberrel szúr ki a katatörvénnyel, hanem az anyákkal is.

A 444 indított egy felmérést, amelyben GYES-en lévő anyukákat kérdeztek arról, milyen hatással lesz a katatörvény ezután az éltükre.

A GYES és GYED összege ugyanis általában nem olyan magas, ezért sokan döntenek úgy, hogy amíg a gyerek alszik, addig vállalnak egy kis online munkát katázósként. A törvény szerint azonban most már csak magánszemélyektől kaphatnak ezek a vállalkozók megbízást, ezért az otthon lévő anyukák elesnek a bevételi forrástól.

„Szövegíró vagyok, 22 éve dolgozom a szakmában. Húsz év mulitizás után gyereket vállaltam, ezzel egyértelművé vált, hogy nincs visszaút a napi 14-16 órás világba. A kényszer miatt a 3 napos kisbaba mellett elkezdtem freelancerkedni és mint katás bt. számlázni. Mára egész

biztos ügyfélköröm és bevételem

lett. Két napja kurvaanyázok és nem alszom, próbálom kitalálni, hogyan tovább”

– írta Éva, aki néhány katázós barátjával próbálja kitalálni, összeálljanak-e egy kft.-be, vagy feketézzenek, esetleg külföldre költözzenek.

Krisztina négy kiskorú gyerek mellett egy kis kézműves manufaktúrát csinál lassan 11 éve. Katás vállakozóként a gyerekei mellett mosható pelenkákat és a babával együtt növő ruhákat varr. Főként édesanyák a vásárlói, de van webshopja is, és néhány viszonteladója, akiknek havi szinten szokott számlát kiállítani.

„Az elmúlt 2 évben a covidválság miatt már eléggé megcsappant a forgalmunk, mondhatnám, vegetálunk, de az a

100-150 ezer forint

nagyon jól jött a családi kasszába, mivel még GYED-en vagyok a legkisebbel. Fogalmam sincs, mi jön ősztől, mert ha az 50 ezres katára állok át, azt is ki kell termelni, de mi lesz a viszonteladóimmal? Tőlük valamennyire kiszámítható volt a bevétel. Egy álom dőlt össze, imádom, amit csinálok, azt gondolom, hivatalosan, törvényesen, becsületesen csinálom, mindig időben befizetem az adót.”

– panaszkodik Krisztina.

„El tudtok képzelni olyan webdesignert, grafikust, aki magánembernek állít ki számlát? Eddig ilyen ügyfelem nem volt. Két problémákkal küszködő

7 éves gyereket nevelek a férjemmel,

multi mellett nem tudtam velük eleget foglalkozni 4 órában sem. Emiatt döntöttem úgy néhány éve, hogy váltok”

– írta Krisztina.

(via 444.hu)

Valódi Hírek