Drágulhatnak a nyelviskolák a KATA-törvény miatt

Sok tanár kerül bajba.

Sok olyan tanár lesz, aki nem tud majd legálisan órát vállalni — mondta a kata-törvény módosításának hatásairól Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke az Eduline-nak, számolt be róla a Telex.

„Sok tanár több nyelviskolában is vállal órákat, és cégeknél is oktat idegen nyelveket. „Nekik a kata megfelelő rugalmasságot és kedvező adózást jelentett”

— mondta Légrádi Tamás, aki arra számít, hogy

a módosítás sokakat visszaterel majd a feketegazdaságba.

Elmondta, hogy az óradíjak valószínűleg még magasabbak lesznek, a nyelviskoláknak pedig meg kell majd küzdeniük az egyébként is érzékelhető nyelvtanárhiány súlyosabbá válásával.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szintén tiltakozik a kedden elfogadott kata-törvény ellen. Közleményük szerint az intézkedés több tízezer oktatásban dolgozót is érint, akik „a nyomorbérüket egészítették ki egyéni vállalkozói tevékenységgel, főként mellékállású kisadózóként”.

A hétfőn benyújtott, majd egy nappal később meg is szavazott törvényjavaslat ellen több mint ezren tüntettek a Parlament előtt, a Kossuth téren kedd délelőtt. A tömeg később lezárta a Margit hidat, és az Erzsébet hídon is elfoglalta a középső két sávot pár órára.

A kormány a módosítással gyakorlatilag megszünteti a katát, mert csak azok a kisvállalkozók választhatják ezt az adózási formát, akiknek magánszemélyektől van bevétele. Magáról a javaslatról itt írtunk bővebben, a keddi tüntetéseket pedig itt követtük élőben.

(eduline.hu / telex.hu)

(Kiemelt kép: estatic.languagecourse.net)

Valódi Hírek