Ezt akarják eltitkolni: Hatalmas bukta a rezsicsökkentés, Putyin felárral adja a gázt a magyaroknak

Februárban még arról volt szó, hogy a piaci ár ötödéért kapjuk.

Áprilisban több mint 3 százalékkal, ezer köbméterenként körülbelül 934 euróra nőtt Magyarország orosz gázára — számolta ki a Népszava.

A magyar gáztarifa kiszámításánál mindig holland gáztőzsde két hónappal korábbi átlagárát tekintik irányadónak az oroszok, más néven a Ttf-et.

Ez két hónapja 800 euró volt, a lap felhívja a figyelmet, hogy a korábbihoz képest 4 százalékot még csökkent is. A magyar kormány azonban ennél az átlagárnál

16 százalékkal többet fizet a gázért.

A Népszava megjegyzi, hogy ez köszönőviszonyban sincs azokkal az érvekkel, amelyeket a kormány a tavaly októberben megújított gázszerződés kapcsán hangoztat.

A kormány szerint ugyanis az a szerződés a korábbinál nagyságrendekkel kedvezőbb, ezért a rezsicsökkentés biztosítéka többek közt ez a szerződés.

A lap fél éve figyeli a Ttf alakulását, illetve a KSH külkereskedelmi nyilvántartása alapján Magyarország gáztarifáját,

„az adatokban e nagyívű kijelentések bizonyságát”

nem találták.

A gázár májusban ráadásul hatalmas mértékben, 60 százalékkal nőhetett.

A lap megjegyzi, hogy az orosz gázárat egyazon hónap tőzsdéjével is érdemes összevetni a politikusok nyilatkozatainak tükrében.

Emlékezetes, hogy Vlagyimir Putyin februárban azt mondta: Magyarország a tőzsdei szint ötödéért kapja tőlük a gázt. Ezzel szemben a Népszava számításai szerint 2017 óta átlag 5 százalékkal kértek többet tőlünk a gázért a piaci szintnél.

A számítások és a tények cáfolják azokat a kijelentéseket, melyek szerint az új orosz gázszerződés sokkal jobb lenne az 1996 óta érvényes előzőnél, illetve biztosítaná a rezsicsökkentés fenntartását — hívja fel a figyelmet a Népszava.

 

Valódi Hírek