FRISS: Óriási megállapodást ütöttek nyélbe Orbánék az Ománi Szultánsággal

Déli nyitás.

A Magyar Közlöny 2022. évi 107. száma, arról tájékoztatott, hogy Magyarország nagyszabású együttműködési megállapodást kötött az Ománi Szultánság kormányával, mint írják, attól az óhajtól vezérelve, hogy a meglévő gazdasági együttműködést mindkét Szerződő Fél javára kiterjesszék és megerősítsék.

„Magyarország Kormánya és az Ománi Szultánság Kormánya (a továbbiakban: „Szerződő Felek”); Attól az óhajtól vezérelve, hogy a meglévő gazdasági együttműködést mindkét Szerződő Fél javára kiterjesszék és megerősítsék; Azzal a szándékkal, hogy kedvező feltételeket teremtsenek és tartsanak fenn az egyik Szerződő Fél beruházóinak beruházásaihoz a másik Szerződő Fél területén;

Annak tudatában, hogy ezeket a célkitűzéseket oly módon kell elérni, amely összhangban van a közegészségügy, a környezetvédelem, a biztonság, a védelem és a fenntartható fejlődés támogatásával és védelmével, valamint a nemzetközileg elismert munkajogoknak és a vállalati társadalmi felelősségvállalás alapelveinek támogatásával;

Attól az óhajtól vezérelve, hogy biztosítsák a beruházók és a fogadó állam jogai és kötelezettségei közötti általános egyensúlyt; és Annak tudatában, hogy a beruházásoknak a jelen Megállapodással összhangban történő ösztönzése és kölcsönös védelme elősegíti az üzleti kezdeményezéseket a Szerződő Felek között a gazdasági fejlődésük érdekében”

— számolt be róla a Magyar Közlöny legújabb számában.

A megállapodás részleteiről a Közlöny terjedelmes jogi szövege adhat információkat. A megállapodás tartalmazza többek között

  • A beruházások ösztönzése és védelme,
  • Beruházás és szabályozási intézkedések
  • Nemzeti és legnagyobb kedvezményes elbánás
  • Kisajátítás
  • Átutalások
  • Jogátruházás
  • Kulcsfontosságú személyzet belépése pontokat.

Ami érdekesebb, az persze csak a Záró Rendelkezések között lelhető fel a dokumentum végén. Ebben egy érdekes mondatot olvashatunk, miszerint „a jelen Megállapodás nem sértheti Magyarország Európai Unióban betöltött tagságából eredő kötelezettségeit és ezeknek a kötelezettségeknek alárendelt. Következésképpen a Megállapodás rendelkezései egészükben vagy részükben sem hivatkozhatók vagy értelmezhetők akként, hogy Magyarország az Európai Unió alapját képező szerződésekből fakadó kötelezettségeit érvényteleníti, módosítja, vagy egyéb módon érinti”.

A Záró Rendelkezések passzusai közül érdekes továbbá a következő:

A jelen Megállapodás 10 (tíz) éves időtartamra marad hatályban, majd azt követően hatálya meghosszabbodik,

kivéve, ha valamely Szerződő Fél diplomáciai csatornákon keresztül, írásban tájékoztatja a másik Szerződő Felet a felmondásra vonatkozó szándékáról. A felmondás az értesítés másik Szerződő Fél általi kézhezvételét követően 1 (egy) évvel lép hatályba, de nem korábban, mint a kezdeti 10 (tíz) éves időszak lejárta.

„A jelen Megállapodás megszüntetése előtt megvalósított beruházások tekintetében a Megállapodás rendelkezései a megszüntetést követő további 10 (tíz) évig alkalmasak maradnak joghatás kiváltására. A jelen Megállapodás a Szerződő Felek közötti írásbeli megegyezéssel módosítható, diplomáciai csatornákon keresztül. Minden módosítás a Megállapodás szerves részét képezi, és e cikk (2) bekezdésében meghatározottakkal egyenlő módon lép hatályba. ENNEK HITELÉÜL az arra kellő felhatalmazással rendelkező alulírottak a Megállapodást aláírták.

KÉSZÜLT két eredeti példányban, Maszkatban, 2022. február 02. napján, azaz 30 Jumada 2 1443, magyar, arab és angol nyelven, és mind a három nyelven egyaránt hiteles szövegnek minősül. Értelmezésbeli eltérések esetén az angol nyelvű szöveg az irányadó”

— tájékoztatott a Magyar Közlöny.

Magyarország Maszkati Nagykövetségének hivatalos honlapján, azt a tájékoztatást adják, miszerint „diplomáciai képviseletünk megkezdte működését azzal a céllal, hogy Magyarország és az Ománi Szultánság közötti kétoldalú kapcsolatokat magasabb szintre emelhessük, a 2015-ben Magyarország Kormánya által meghirdetett déli nyitás politikája alapján”.

Hozzáteszik, annak ellenére, hogy a két különböző földrészen elhelyezkedő Magyarországot és Ománt több ezer kilométer választja el egymástól, a jelenleg még szerény kapcsolatrendszerünk bővítésének reális lehetőségei kínálkoznak.

Az Ománi Szultanátus (röviden Omán) egyébként Magyarországnál háromszor nagyobb ország az Arab-félsziget délkeleti peremén. Északnyugaton az Egyesült Arab Emírségekkel, délen Jemennel, nyugaton Szaúd-Arábiával és a Perzsa-öböllel, keleten az Arab-tengerrel, északon az Ománi-öböllel határos. Az egyetlen ország a világon, amelynek ibádi muszlim többségű a lakossága.

Az Ománi Szultanátus Államformája monarchia, uralkodója, a szultán abszolút hatalommal bír.

Az 1970-ben vértelen palotaforradalommal trónra került, 2020 januárjában elhunyt Kábúsz szultán nevéhez köthető az ország egyesítése, teljes függetlenítése az Egyesült Királyságtól és gazdaságának, kultúrájának modernizálása, melynek következtében Omán a térség egyik legfejlettebb és egyik legszabadosabb államává vált.

(Magyar Közlöny)

Valódi Hírek