DK: Az önkormányzatok ráköltöttek a kerületi szakrendelőkre, a törvénytelen kormány most lenyúlná azokat

Kiakadt a polgármester a nyílt tolvajtempón.

Takács Péter egészségügyi államtitkár, arról beszélt a napokban egy szakmai konferencián, hogy a kormány saját hatáskörébe venné az önkormányzati szakrendelőket. Azokat a szakrendelőket, amiknek a működtetésére az önkormányzatok eddig milliárdokat fordítottak azért, hogy javítsák az ott élők szakorvosi ellátását — ismertette Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere szombati sajtótájékoztatóján.

„Nem meglepő egyébként, hogy ezt meglépték. A járvány alatt ha visszaemlékszünk, a kormány hozott egy olyan döntést – természetesen mindenfajta szakmai egyeztetés nélkül -, amellyel

egy tollvonással a kórházak irányítása alá vonták a kerületi szakrendelőket”

— hangsúlyozta.

A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány, amelynek egyébként is sokadlagos kérdés az egészségügy, most képes lesz mindenfajta egyeztetés nélkül elvenni a kerületi és az önkormányzati szakrendelőket, amire ők egyébként nyilván nem fognak egy fillért sem költeni.

„Törvénytelen a kormánynak ez az eszköze és a törvénytelen kormány már többször bizonyította, hogy nem érdekli őket a magyar emberek egészsége, jóléte, alapvető érdekei, csak a lopás, a lenyúlás, a kisajátítás, a megfélemlítés megy nekik, ehhez értenek”

— jelentette ki Szaniszló Sándor.

A politikus egy személyes példával is érzékeltette a helyzet súlyosságát: az elmúlt években a kormány helyett, ők végezték a XVIII. kerületi lakosok egészségügyi ellátását. Mint elmondta, a kerületben két szakrendelő is van a 100 ezer lakosra.

Ezen épületek vagyonértéke legalább 5 milliárd forint, amit most einstandolni akar a kormány.

A polgármester közölte továbbá, hogy a kerületben az utóbbi két és fél év során az összes egészségügyi infrastruktúrát, háziorvosi és gyermekorvosi rendelőket felújították, és most 260 millió forintot különítettek el a Pestszentlőrinci Szakrendelő felújítására.

Hozzátette: a kerület éves szinten 260 millió forinttal támogatja a helyi szakrendelőket, a helyi gyógyítást, mert az állam nem képes olyan elemi feladatokat sem ellátni, mint az orvos vagy a szakápolóhiány megoldása.

„Ezt a pénzt konkrétan arra költjük, hogy legyen aki gyógyít a kerületben”

— hangsúlyozta.

Szaniszló Sándor arról tájékoztatott, hogy néhány nappal korábban már levelet írt az új egészségügyi államtitkárnak, hogy azonnali beavatkozást kérjen. Hozzátette: vannak olyan szakellátások, például náluk, ahol minden erőfeszítés ellenére,

több mint 188 nap a várakozási idő.

Elmondta, ez máshol is így van, a probléma nem csak a 18.kerületet érinti.

„Amennyiben a kormány a maradék forrástól is megfosztja a városokat, akkor ez lehet az utolsó csepp az alapellátásban, sok ezren maradhatnak a kerültben alapellátás nélkül”

— figyelmeztetett.

Videó:

.

Valódi Hírek