Brutálisan megdrágul a kenyér heteken belül: A gazdák tehetetlenek

Ami eddig volt, semmi ahhoz képest, ami még jön.

Január óta legalább 45 százalékkal drágultak a kenyérfélék, de a feketeleves még csak most jön: az étkezési búza árának a megduplázódása még csak ezt követően épül be a liszt és a pékáruk költségeibe, írta szombaton a HVG.

A lap azt írja, hogy a keleti régióban szinte pánikot okoztak a betakarítás részeredményei: Békésben például az aszály miatt feleannyi búzát aratnak, mint tavaly.

A kétségbeesett gazdák az Agrárkamarától azt követelik, állítsák le a jégkármérséklő berendezéseket, mert azok beindításával a felhők közé lőtt ezüst-jodid miatt nincs csapadék, a kamara pedig arról tart fórumokat, hogy a kettő között nincsen összefüggés.

Az alföldi gazdáknak tehát nem csupán a munkaerő, a műtrágya vagy a gáz drágulása okoz problémát, hanem az aszály is: gyakorlatilag kétszeres ráfordítással takarítanak be

feleannyit, mint tavaly.

A Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára, Pótsa Zsófia szerint elképzelhető, hogy az amúgy is prognosztizált árnövekedést megtolja az aszályhelyzet is.

Pótsa emlékeztetett, hogy a feldolgozók tavalyi készletei az elkövetkező hetekben fogynak ki, így most fogják feltölteni a következő időszakra a raktárakat.

Bár az üzletekben már jócskán többet fizetünk a kenyérért, de a malmok és a pékek egyelőre a munkabéreket, az energiaárakat és egyéb költségeket árazták be, most jön az aratás után a készletek feltöltésével a megdrágult étkezési búza beépítése az árakba — írják.

A lap figyelmeztet: nem kizárt, hogy a szárazság

az állati termékek árát is feljebb tolja majd,

nem csak a kenyér fog drágulni.

 

Valódi Hírek