Jókai utcai házomlás: 36 tanút hallgattak meg, gyanúsított még nincs

Vizsgálja a rendőrség a terézvárosi házomlás katasztrófáját.

A tetőteret még a kétezres években értékesítette az önkormányzat egy befektetőnek. A jelenlegi tulajdonos, beruházó a Hotelnet Kft., a kivitelező a Pillér-Lakás Kft., de egyikük sem hajlandó nyilatkozni a történtekkel kapcsolatban.

Még mindig nem lehet tudni, mi okozta a Jókai utcai ház katasztrófáját, a szakértői vizsgálatok jelenleg is nagy erőkkel folynak. Egyelőre annyi biztos, hogy az ingatlanon egy emeletráépítés történik, ahol a kivitelező luxuslakásokat alakít ki. Ezért a régi tetőt elbontották, és megkezdték az új kialakítását. Így a párkány szabadon maradt, amit vélhetően nem rögzítettek megfelelően, vagy a korábbi tűzoltás eredményeként, a víz gyengítette meg azt, így az lezuhant és több erkélyt is magával rántott. Kárt szenvedett a bejárat, több közlekedési terület, ezért kellett a lakókat kiköltöztetni. (A leomlásról készült drámai videó itt látható).

Jelenleg is zajlik a veszélytelenítés,

az elektromos áramot már helyreállították, hogy a lakók mielőbb visszatérhessenek a lakásukba, ami a hét végére meg is történhet.

Húsz embert az önkormányzat szállásolt el egy közeli hotelben, a többiek a rokonaiknál, barátaiknál kaptak ideiglenes fedélt a fejük fölé. A házban 63 albetét található, ebből 49 lakás, a többi úgynevezett nem lakáscélú helyiség. Hetvenegy ember él ott, köztük 61 állandó lakos, tízen pedig tartózkodási helyként jelentkeztek be.

A terézvárosi képviselő-testület a csütörtökön dönt arról, hogy lakásonként egyszeri ötvenezer forintos gyorssegélyt ad az ott élőknek. Bár az építéshatósági és -felügyeleti jogkörök elkerültek az önkormányzatoktól a kormányhivatalokhoz, a terézvárosi városvezetés folyamatosan nyomon követi a fejleményeket, és hogy ezzel is segítse a társasházat és a gyorsabb ügymenetet, fizeti azt a statikus szakértőt, aki a falomlás után azonnal elkezdett dolgozni.

A társasház közös képviselőjét megkereste a Mandiner , aki azonban nem volt hajlandó beszélni az ügyről. Bujtás Irén azt mondta, rengeteg dolga van,

és egyébként is, magának a társasháznak semmi köze nincs ehhez a balesethez.

A lap azonban annyit megtudott, hogy a tetőtér korábban az önkormányzaté volt, és a kétezres évek végén adta el egy befektetőnek. Jelenleg a Hotelnet Kft. tulajdonában áll, aki a mostani ingatlanfejlesztés beruházója. A cég a lap megkeresésére nem kívánt nyilatkozni. A Pillér-Lakás Kft. szintén nem adott tájékoztatást a történtekkel kapcsolatban. Azt mondták, a vizsgálatok lezártáig nem kommentálják a történteket. A lap megjegyzi, hogy persze nem perdöntő, de sokat mond az utóbbi cég megítélésével kapcsolatban, hogy a Google rendszerében négyen értékelték a kft-t, és mindannyian a legalacsonyabb pontszámot, egy csillagot adtak neki.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője a Mandinernek elmondta, továbbra is foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt zajlik a nyomozás. Ennek keretében

a külön nyomozócsoport már 36 tanút hallgatott ki, köztük két sérültet is,

de a legtöbben az építkezésen dolgoztak, gyanúsított egyelőre nincs. Csécsi Soma szóvivő kijelentette, a rendőrség elsősorban az építész-, a statikus- és az orvosszakértői vizsgálatokra támaszkodik a munkája során, de arra nem vállalkozott, hogy megjósolja, mikor zárulhat le a nyomozás. A kerületi rendőrök a megsérült ingatlannál őrködnek, hogy senki ne menjen vissza a házba.

(mandiner.hu)

Valódi Hírek